Marile companii, după o lună fără subvenţia la energie: Ne-au spart. Dacă vrem neapărat o criză, o să o avem. Stau cu mâna întinsă după energie mii de firme mari şi nimeni nu le dă curent

Autor: Roxana Petrescu 26.09.2022

Situaţia a peste 1.900 de companii din România, care generează circa jumătate din cifra de afaceri din economia locală, riscă să devină critică după ce au fost eliminate de la energia subvenţionată, de la 1 septembrie.

Firmele ameninţă cu reorganizări şi scumpiri, dar pe de altă parte nici în perioada în care au primit energie ieftină inflaţia nu a stat pe loc. „În acest moment, avem mii de companii din România care stau cu mâna întinsă după energie şi gaze şi nimeni nu le pune nimic pe masă“, spune un specialist din domeniul energetic. Ce se întâmplă? Dacă până la 1 septembrie toţi consumatorii de energie noncasnici, cu excepţia a 34 de mari consu­matori de energie, au primit energia la un preţ plafonat de 1.000 lei/MWh, de la 1 septembrie doar IMM-urile, spitalele, companiile din sectorul alimentar şi şcolile mai primesc energia plafonată. Restul economiei are de înfruntat preţuri istorice.

„Ne-au spart“, spune Ştefan Cherciu, proprietarul producătorului de tâmplărie Casa Noastră din Dolj. Producătorul de tâmplărie Casa Noastră, care deţine brandul QFort, a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 506 milioane de lei, în creştere cu 58% faţă de anul precedent. „Dacă România chiar îşi doreşte o criză, cu această măsură o va avea“, mai spune antreprenorul.