ZF Logistica Businessului, un proiect ZF şi Element Industrial. Bogdan Popescu, lactatele Nucet: Am investit în complexul Nucet peste 12 mil. euro, din care logistica a atras 2-3 mil. euro

Autor: Alina-Elena Vasiliu 27.09.2022

Complexul Nucet, din judeţul Dâmboviţa, este un business integrat, format din cinci entităţi: ferma agricolă, ferma zootehnică, fabrica de lapte Erbalact, firma de logistică şi distribuţie Erbacom şi staţia de cogenerare.

Producătorul lactatelor sub brandul Nucet, deţinut de omul de afaceri Cristian Erbaşu, ia în calcul o serie de in­vestiţii în spaţiile sale de depozitare, în con­diţiile în care se gândeşte la consolida­rea prezenţei în marile reţele de magazine.

Complexul Nucet, din judeţul Dâm­bo­viţa, este un business integrat, format din cinci entităţi: ferma agricolă, ferma zootehnică, fabrica de lapte Erbalact, firma de logistică şi distribuţie Erbacom şi staţia de cogenerare.

„Complexul se află la circa 60 de kilo­metri de Bucureşti, pe drumul Bucureşti-Târgovişte, în comuna Nucet, unde pro­ducem o gamă de produse lactate fără aditivi. Este un brand construit din 2014“, a spus Bogdan Popescu, managerul com­plexului Nucet, la emisiunea online ZF Logistica businessului.

La Nucet, există spaţii de depozitare la nivelul tuturor firmelor din complex - ca­pa­cităţi de stocare în siloz de aproximativ 2.500 de metri cubi, platforme betonate, magazii în care se depozitează baloţi de paie, fân, dar şi inputuri. Există un depozit de frig la nivelul fabricii de lapte, precum şi un depozit pen­tru ingrediente şi materii prime.

„Avem distribuţie proprie, care ne permite să controlăm calitatea produselor pe durata transportului. Până acum am investit peste 12 milioane de euro în total în complex, din care logistica a atras 2-3 milioane de euro.“

În perioada următoare, compania are în vedere să dezvoltăm capacităţi noi de depozitare şi stocare.

„Spre exemplu, în ferma agricolă, vrem să mai construim trei celule de siloz. S-ar putea să mai fie nevoie să mai mărim spaţiul actual şi în zona de frig.“

Nucet are o distribuţie regională, în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov şi Bucureşti, prezenţa naţională fiind asigurată prin lanţurile mari de magazine, precum Carrefour, Auchan, Cora, Mega Image, Metro. Cu alte reţele reprezentanţii brandului se află în negociere.

„Lucrăm circa 600 de hectare de teren agricol, o parte deţinute de noi, iar o parte luate în arendă. Cultivăm în special grâu, porumb şi lucernă şi asigurăm din surse proprii furajele pentru ferma zootehnică, unde avem un efectiv de 700 de vaci, dintre care la muls sunt 430. Avem o producţie de 34 de litri per vacă şi vrem să atingem 40 de litri. Producem zilnic în jur de 14.000 de litri de lapte“, a mai spus Bogdan Popescu.

Anul acesta, deşi este un an complicat pentru economie, el estimează că businessul va creşte cu 25% faţă de anul trecut, poate chiar şi mai mult, ceea ce va duce la depăşirea pragului de 50 de milioane de lei pentru fabrica de lapte şi firma de distribuţie. Profitul ar urma să depăşească 1,5 milioane de lei.

„În fabrica de lapte avem 73 de angajaţi, iar în firma de distribuţie lucrează 50 de persoane. La fabrica de lapte avem în vedere creşterea producţiei. De asemenea, ne dorim să achiziţionăm echipamente de producţie noi, pentru a face produse noi - brânzeturi tartinabile, unt cu arome.“

Printre provocările cu care se confruntă industria laptelui se numără scumpirile galopante, spune Bogdan Popescu.

„În februarie, am cumpărat porumb cu 1.100 de lei tona, iar acum este undeva la 1.400-1.500 de lei tona.“

Potrivit jucătorilor din piaţa de profil, produsele lactate vor cunoaşte o creştere accelerată a preţurilor din cauza scumpirii laptelui şi a energiei electrice.

În 2020, fabrica de produse lactate a brandului Nucet a produs cu peste 10% mai mult decât în 2019, deşi cererea în piaţă a devenit mult mai mică, din cauza scăderii domeniului HoReCa şi a izolării unei părţi importante a populaţiei, după cum spunea Cristian Erbaşu la finalul anului trecut.