BREAKING. Capitulare la Bursa de la Bucureşti: Cu un indice BET în scădere cu 2,4% şi la un minim de 18 luni încoace, investitorii aruncă prosopul. MedLife scade cu 7%, TeraPlast cu 6%, Electrica are minus 5%. „De abia acum se simte panica şi este posibil să fie doar începutul”

Autori: Eduard Ivanovici , Liviu Popescu 26.09.2022

Cu 2,4% se depreciază luni după-amiaza indicele principal BET, la un minim din primăvara lui 2021 încoace. Într-o şedinţă în care investitorii par a fi capitulat, presiunile de pe plan extern – precum riscurile recesioniste, inflaţia record şi posibilele intervenţii mai agresive ale băncilor centrale – i-au determinat pe investitori să arunce prosopul. Culoarea roşie este chiar mai aprinsă decât în timpul crizei Covid-19 din martie 2020, iar un broker spune că este posibil să fie doar începutul.

În topul scăderilor se aflau operatorul privat de sănătate MedLife (-7%), producătorul de materiale de construcţii TeraPlast (-6,4%), distribuitorul şi furnizorul de energie electrică Electrica (-4,7%) şi producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (-4,6%).

Singurele companii din BET care înregistrau creştere la ora redactării ştirii erau Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Transelectrica (TEL) şi Fondul Proprietatea (FP), cu aprecieri de 1,9%, 2,6%, respectiv 1%, tranzacţiile fiind cuprinse între 140.000 de lei şi 1,3 milioane de lei. Per total, segmentul de acţiuni al Bursei afişa un rulaj de 27,4 milioane de lei, conform BVB.

„De abia acum se simte panica şi este posibil să fie doar la început. Totuşi, volumele relativ reduse pot indica faptul că fondurile rămân încă pe poziţii. E greu de estimat ce o să se întâmple în continuare, dar perioada rămâne una complicată”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.

De altfel, timp de o bună parte din an, bursa locală a avut o evoluţie peste cea a majorităţii pieţelor dezvoltate din Occident, precum cele din Franţa, Germania, Milano şi New York, ajutată de numărul mare de companii energetice incluse în indicele BET.

Totuşi, ultimele săptămâni de scăderi accentuate au adus dinamica indicelui BET tot mai aproape de cea a indicilor vest-europeni şi americani de anul acesta, cuprinsă între minus 19% pentru CAC 40 din Paris şi minus 23% pentru DAX 30 din Frankfurt. În Statele Unite, S&P 500 şi Nasdaq Composite au coborât cu 23%, respectiv 32% anul acesta. BET are minus 19% în 2022.

„Toate companiile sunt lovite acum, indiferent de sector sau de rezultatele financiare. Cred că, totuşi, companiile care sunt solide din punct de vedere fundamental, mă refer la bănci şi chiar sectorul energetic, o sa rămână în atenţia investitorilor, mai ales pe termen lung. Pentru o viziune pe termen lung, acestea reprezintă momente prielnice pentru acumulări”, consideră Antonio Oroian.

Săptămâna trecută, indicele global MSCI All-World a ajuns la cel mai slab nivel de la jumătatea anului 2020, iar – pe plan local – câteva companii din BET au ajuns la minimul ultimelor luni. Totodată, ratele dobânzilor au crescut în ţări precum Regatul Unit, SUA, Suedia, Elveţia şi Norvegia. În acest context, când se pot gândi investitorii la o posibilă perioadă de reducere a dobânzilor, atât de prielnică pieţelor internaţionale de capital?

„Slabe şanse de reducere, mai degrabă o încetinire a creşterilor ratelor. În cazul în care băncile centrale vor încetini creşterile dobânzilor va fi o veste bună pentru burse. Deocamdată, semnalele transmise de băncile centrale nu indică faptul că ar acţiona în felul acesta”, adaugă brokerul.