Stere Farmache, Membru al Directoratului Fondului Roman de Contragarantare: Sunt câteva solicitări pentru programul IMM Invest Plus - componenta Innovation, asta pentru că legislaţia secundară nu este încă în vigoare, dar lucrurile sunt aproape finalizate

Autor: Alexandra Cepăreanu 26.09.2022

Stere Farmache, Membru al Directoratului în cadrul Fondului Român de Contragarantare (FRC), care are o istorie de mai bine de 10 ani şi a fost fondat cu scopul de a sprijini accesul la finanţare, a spus că programul IMM Invest Plus - componenta Innovation - pachet de sprijin pentru companiile mici şi mijlocii din România –, care a dat start-ul înscrierilor pe data de 15 septembrie 2022, a atras până în prezent câteva solicitări din partea antreprenorilor, care aşteaptă finalizarea ultimelor acte normative.

„Aplicaţia unde IMM-urile pot intra în acest program este IMM Invest Plus - componenta Innovation, unde companiile au opţiunea de a opta pentru acest program şi pentru banca de la care doresc să primească finanţare. Sunt câteva solicitări în prezent, asta pentru că legislaţia secundară nu este încă în vigoare. Aşteptăm săptămâna viitoare, lucrurile sunt aproape finalizate şi aşteptăm să se formalizeze şi aceste acte normative. Programul e valabil până la finalul anului”, a spus Stere Farmache în cadrul conferinţei ZF High-Tech Innovation Summit 2022.

El a menţionat că în total vor fi 1.375 de beneficiari care pot avea acces la această formă de finanţare prin IMM Invest Plus 2022 - componenta Innovation.

Ce a mai spus Stere Farmache

Această finanţare e posibilă în condiţii avantajoase pentru IMM-uri – condiţii care sunt create de cadrul temporar de ajutor de stat. Deci e vorba de finanţări, facilităţi pe care statul le acordă – acest credit pe care un IMM îl solicită băncii e garantat în proporţie de până la 90%. În general, băncile finanţează afaceri viabile, deci vorbim de afaceri viabile care au nevoie de garanţii, iar de multe ori solicitanţii unui credit nu dispun de aceste garanţii.

Valoarea totală a acestui ajutor de stat poate ajunge până la 4 mld. euro, creditul pe care îl poate accesa un IMM este în valoare de 5 mil. lei (un mil. euro) pentru capital de lucru şi 10 mil. lei (2 mil. euro) pentru investiţii. Acestea sunt condiţiile de acordare. Vorbim de sume adresate operatorilor economici care susţin dezvoltarea. Însă nu sunt granturi, au o componentă de granturi dar banii vor fi returnaţi.

Beneficiarii trebuie să deţină o componentă de inovare, să deruleze activităţi de export, să facă invetiţii în străinătate, să desfăşoare activităţi de comerţ online. Aici avem de a face cu o masă critică pe comerţul online. Avem un spaţiu foarte mare şi beneficiari foarte mulţi.

Programul poate să susţină şi salariile unor angajaţi – toate chetuielile necesare pentru dezvoltare informatică şi resursa umană, chirii, cheltuieli operaţionale. Programul mai include şi susţinerea activităţii de export, cu cheltuieli eligibile de altă natură, specifice exporturilor – participare la târguri, expoziţii.

Cele mai frecvente întrebări sunt cele de natură financiară, legate de suportarea dobânzilor şi comisioanelor, legate de refinanţarea unor investiţii făcute anterior. Acest credit poate să fie complementar unui alt credit luat în timpul pandemiei.