ZF Deschiderea de astăzi. Adrian Cojocar, Patria AM: Cei mai mulţi care investesc acum se vor întreba peste un an de ce nu au cumpărat mai mult

Autor: Eduard Ivanovici 28.09.2022

Actualele runde de declin de pe bursa locală oferă o serie considerabilă de oportunităţi de intrare în piaţă, asemenea primelor luni din 2020, când pandemia de COVID-19 a provocat valuri întregi de scăderi pe pieţele internaţionale de capital.

„Nu cred că este atât de important cum vom închide piaţa anul. Cei mai mulţi care investesc acum se vor întreba peste un an de ce nu au cumpărat mai mult. Văd perspective peste un an sau doi peste nivelurile actuale. Îmi este totuşi greu să mă pronunţ deoarece volatilitatea este foarte mare spre minimele pieţei, iar piaţa poate să urce sau să coboare foarte uşor cu 15% în două-trei săptămâni“, explică Adrian Cojocar, director general adjunct, Patria Asset Management.

Reprezentantul societăţii de administrare a activelor spune că un investitor poate păstra 10% până la 20% din bani pentru oportunităţi de scădere mai accentuate, putându-se confrunta cu o presiune extrem de ridicată dacă intenţionează să iasă complet din piaţă, întrucât bursa poate beneficia în orice moment de o revenire rapidă.

„Trebuie să ne aşteptăm ca rezultatele companiilor să se deterioreze în partea a doua a anului, probabil şi la începutul anului următor, însă investitorii cumpără atunci când condiţiile de pe piaţă sunt cele mai proaste. Din momentul acela există perspective de îmbunătăţire „, adaugă Adrian Cojocar.

El consideră că, de acum încolo, corecţiile nu mai ţin atât de mult de inflaţie, ci mai degrabă de perspectivele economice şi modul în care creşterea dobânzilor afectează economiile. De asemenea, reprezentantul Patria AM spune că Rezerva Federală (banca centrală americană) – care dă tonul politicilor monetare la nivel mondial – se apropie uşor de nivelul propus de 4,6% al dobânzii de referinţă.

„Din acel moment, în funcţie de cum va merge inflaţia, ar trebui să vedem că bursa dă semne de revenire (...) Dacă ne uităm la evoluţia bursei din SUA, din iunie până la jumătatea lui august a recuperat 18%. Raliuri de genul acesta – pe o piaţă descendentă – se pot întâmpla oricând pentru că investitorii încearcă să fure startul şi să anticipeze revenirea.“

Din primăvara lui 2021, Patria Asset Management administrează singurul ETF (fond tranzacţionat la bursă) de la BVB, respectiv ETF BET Patria-TradeVille, care replică performanţa celor 20 de companii incluse în indicele de referinţă. De la începutul anului, fondul înregistrează o evoluţie de minus 9,7%, apropiată de cea a indicelui BET-TR, unde sunt incluse dividende distribuite acţionarilor, conform datelor BVB.

„În aceste zile am văzut un interes ridicat din partea investitorilor care cumpără fondul şi profită de corecţii. În ultimele zile am avut subscrieri probabil la fel de mari ca în martie anul acesta, când au fost scăderi foarte importante. Atunci am avut o revenire foarte rapidă, în două-trei săptămâni BET deja recuperase 10-15%. Acum ar trebui să ne aşteptăm la o recuperare nu atât de rapidă“, spune Adrian Cojocar.