Europa îşi continuă cursa disperată pentru noi surse de energie pentru a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti

Autor: Catalina Apostoiu 27.09.2022

Europa caută să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze pen­tru a compensa reducerea dramatică a livrărilor din Rusia. Recent, grupul nor­ve­gian Equinor a semnat cu Polo­nia un contract pe termen lung, la preţurile pieţei, care ar putea aco­peri 15% din nevoile ţării. În paralel, Germania a încheiat un contract cu Emiratele Arabe Unite privitor la gaze naturale lichefiate şi motorină. De asemenea, gigantul francez din e­ner­gie TotalEnergies a parafat un acord de 1,5 miliarde de dolari cu QatarEnergy pentru a ajuta la creşte­rea pe termen mediu a livrărilor de gaze către Europa.

Compania norvegiană Equinor a semnat un important acord pe ter­men lung cu gigantul polonez din sectorul gazelor PGNiG pentru livra­rea de gaze către Polonia via Baltic Pipe, un gazoduct pe cale să fie inau­gurat, scrie La Tribune.

Contractul priveşte livrarea a 2,4 miliarde de metri cubi de gaze pe an pe o perioadă de 10 ani, echiva­lentul a 15% din consumul anual polonez. Potrivit Warsaw Voice, PGNiG a semnat un acord şi cu compania da­neză Orsted. Contractul urma să înceapă din 1 ianuarie 2023, însă livrările vor fi amânate cu câteva luni. Astfel, adunând toate contracte­le semnate de PGNiG şi propria pro­duc­ţie a gigantului, rezultă o capaci­tate de aproximativ 5,5 miliarde de metri cubi din 1 ianuarie 2023. În tim­pul anului, după începerea livră­rilor de către Orsted, volumele vor creşte cu încă 1 miliard de metri cubi.

PGNiG a semnat şi alte con­tracte pentru livrări de gaze, dar nu le-a anunţat în mod oficial încă. Astfel, 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an ar putea fi livrate către Polonia via Baltic Pipe din 1 ianuarie.

În paralel, Germania, la rândul său foarte dependentă de gazele ruseşti, încearcă prin toate mijloacele să-şi diversifice sursele de aprovizio­nare, notează La Tribune. Ţara a semnat cu Emiratele Arabe Unite un acord privind livrarea în 2022 şi 2023 de GNL şi motorină.

Compania petrolieră ADNOC ar urma să furnizeze până la 250.000 de tone de motorină pe lună în 2023. Contractul a fost semnat în timpul vizitei cancelarului german Olaf Scholz în Golf pentru încheierea de noi acorduri în domeniul energiei.

De asemenea, gigantul francez TotalEnergiei a încheiat un acord de 1,5 miliarde de dolari cu compania qatareză QatarEnergy pentru a ajuta la creşterea pe termen mediu a livrărilor de gaze către Europa, relatează Deutsche Welle.

Şeful QatarEnergy, Saad Sherida al-Kaabi, a anunţat că TotalEnergies va prelua o participaţie de 9,375% în cadrul proiectului North Field South, parte din cel mai mare câmp gazeifer al lumii. Qatar a anunţat că firmele străine pot deţine participaţii de până la 25% în cadrul proiectului.

Se aşteaptă ca gazele naturale lichefiate din proiect să fie livrate începând cu 2026. Şeful TotalEnergies Patrick Pouyanne a remarcat că acordul vine într-un moment perfect pentru a ajuta la soluţionarea crizei energetice din Europa.