Avertismentele se adună: Marea Britanie alunecă rapid într-o criză monetară

Autor: Catalina Apostoiu 26.09.2022

Lira sterlină s-a prăbuşit la un minim record la începutul săptă­mâ­nii, în timp ce obligaţiunile guver­namentale britanice şi-au prelungit pierderile masive, generând aşteptări privind o majorare de urgenţă a dobânzilor în Marea Britanie după pachetul de reduceri de taxe anunţat la sfârşitul săptămânii trecute de mi­nistrul de finanţe Kwasi Kwarteng, scrie Financial Times.

Moneda britanică a atins 1,035 în raport cu dolarul ieri-dimineaţă îna­in­te de a se stabiliza la aproximativ 1,07 dolari după ce Kwarteng a pro­mis în weekend că va merge mai de­parte cu reducerile de taxe, stâr­nind avertismente că Marea Britanie se îndreaptă către o criză monetară.

Deprecierea a dus lira sterlină la cel mai scăzut nivel înregistrat vreo­dată, iar unii analişti anticipează că aceasta ar putea ajunge la paritate cu dolarul sau chiar mai jos.

„Marea Britanie este acum în mijlocul unei crize monetare“, a declarat Vasileios Gkionakis, de la Citigroup.

„Lira sterlină este în pericol“, a avertizat la rândul său George Saravelos, analist la Deutsche Bank, potrivit La Tribune.

Deprecierea puternică a mone­dei britanice este cu atât mai îngrijo­ră­toare cu cât costurile de finanţare a datoriei britanice sunt în creştere, un lucru „foarte rar într-o economie dez­voltată“, a precizat Saravelos.

Traderii şi-au crescut pariurile pe o majorare de urgenţă a dobânzilor pentru stabilizarea monedei înainte de reuniunea din noiembrie a Băncii Angliei, scrie Financial Times. Do­bân­zile este de aşteptat să treacă de 6% până în mai, de la nivelul actual de 2,25%.

Banca centrală a refuzat să co­menteze dacă plănuieşte o reuniune de urgenţă în această săptămână.

Trezoreria nu a comentat cu privire la evoluţia pieţelor, însă Kwarteng declara într-un interviu recent pentru FT: „Sunt întotdeauna calm. Pieţele se mişcă permanent. Este foarte important să rămâi calm şi să te concentrezi pe strategia pe termen lung“.

Însă ministrul de finanţe este cri­ticat pentru a fi semnalat noi reduceri de taxe duminică.

Între timp, Gerard Lyons, care consiliază noua echipă a premierului Liz Truss pe politică economică, ara­tă că Kwarteng trebuie să-şi explice mai bine abordarea în faţa pieţelor, să arate că reducerile de taxe sunt numai parte a poveştii.

Potrivit acestuia, guvernul brita­nic nu ar trebui să-şi schimbe direcţia, iar Banca Angliei ar trebui să majoreze dobânzile.