De ce vrea Hidroelectrica să cumpere CEZ Vânzare, când furnizorii au devenit cei mai mari pierzători ai crizei energetice? Producătorul de stat ar urma să preia circa 1,3 milioane de casnici dintr-un foc

Autor: Roxana Petrescu 02.10.2022

Preluarea CEZ Vânzare, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România, de către Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie, este o trazacţie din care ambele părţi ar avea ceva de câştigat Ce îi revine fiecăreia?

În raportul semestrial de activitate publicat recent de Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie din Ro­mânia, se arată că în prima ju­mă­tate a anului Consiliul de supra­veghere a avizat „actualizarea politicii de donatii şi sponsorizări, situaţiile financiare pe anul 2021, oferta Hidroelectrica în ca­drul procesului de achiziţie a CEZ Vânzare şi o serie de hotărâri cu privire la activitatea de investiţii, mentenanţă etc.“

Hidroelectrica a încheiat primul semes­tru din 2022 cu venituri de 4,7 mld. lei, în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă din 2021 în timp ce profitul net s-a majorat cu 56% la 2,6 mld. lei. Astfel compania a avut o marjă de profitabilitate de 55%. Pentru S1/2022 Hidroelectrica a vândut 7,48 TWh de energie electrică, în scădere puternică faţă de aceeaşi perioadă din 2021, respectiv cu 29% din cauza condiţiilor me­teo nefavorabile, precum seceta şi debitul mic al Dunării, însă preţul mediu dublu de vânzare, de la 283 lei/MWh la 578 lei/MWh, a susţinut rezultatele financiare ale companiei.