Românii au virat 7,3 mld. lei la fondurile Pilon II în primele opt luni din 2022, dar activele acestor fonduri au crescut cu doar 2,5 mld. lei

Autor: Liviu Popescu 27.09.2022

♦ Cu alte cuvinte, portofoliile fondurilor au adus scăderi de circa 5 mld. lei în principal din cauza scumpirilor şi pe fondul scăderii Bursei de la Bucureşti cu 7,7% ♦ Scădere medie de 4,7%.

Salariaţii români, adică acei angajaţi care contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a eco­no­miilor pentru bătrâneţe, au virat 7,3 miliarde de lei către fondurile de pensii Pilon II în primele opt luni din 2022, aşadar o medie lunară de circa 910 mil. lei, arată calculele realizate de Ziarul Financiar din raportările Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

Însă activele celor şapte fonduri Pilon II, adică tot ceea ce are un fond în portofoliu, de la investiţii în acţiuni, obligaţiuni, la fonduri mutuale, au urcat cu doar 2,5 mld. lei la aproximativ 91,6 mld. lei, un record istoric. Cum viramentele românilor au fost de 7,3 mld. lei dar activele au urcat cu doar 2,5 mld. lei, înseamnă că portofoliile fondurile au avut scăderi de circa 5 mld. lei.

Astfel potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar pierderea medie pentru Pilonul II în primele opt luni din 2022 a fost de 4,7%, determinată în mare de accelerarea inflaţiei, ceea ce a pus presiune pe portofoliul de titluri de stat, şi de scăderile bursiere, cu un BET în scădere cu aproape 8% în primele opt luni.