Dezastru pentru China: Creşterea economică a Chinei rămâne în urma restului Asiei pentru prima oară din 1990 încoace, după ce politicile necruţătoare ale Beijingului de suprimare a pandemiei şi prăbuşirea pieţei imobiliare au dus la colapsul răsunător al economiei

Ziarul Financiar 27.09.2022

Creşterea economică a Chinei va rămâne în urmă faţă de restul Asiei pentru prima dată din 1990, potrivit noilor prognoze ale Băncii Mondiale, care evidenţiază problemele cauzate de politicile de zero Covid ale preşedintelui Xi Jinping şi prăbuşirea celei mai mari pieţe imobiliare din lume, scrie FT.

Banca Mondială şi-a revizuit în jos previziunile privind creşterea PIB-ului în a doua cea mai mare economie a lumii la 2,8%, comparativ cu 8,1% anul trecut, şi de la prognoza sa din aprilie de între 4 şi 5% pentru acest an.

În acelaşi timp, aşteptările pentru restul Asiei de Est şi Pacific s-au îmbunătăţit. Regiunea, cu excepţia Chinei, este aşteptată să crească cu 5,3% în 2022, faţă de 2,6% anul trecut, datorită preţurilor ridicate ale mărfurilor şi unei reveniri a consumului intern după pandemia de coronavirus.

„China, care conducea redresarea după pandemie, plăteşte acum costul economic al bolii în cea mai infecţioasă manifestare a ei”, a spus Aaditya Mattoo, economistul şef al Băncii Mondiale pentru Asia de Est şi Pacific, a declarat pentru Financial Times.

China şi-a stabilit o ţintă de PIB de aproximativ 5,5 la sută în acest an, care ar fi fost un minim al ultimelor trei decenii, dar perspectivele s-au deteriorat considerabil în ultimele şase luni.

Politica lui Xi de suprimare necruţătoare a focarelor de coronavirus prin blocări rapide şi teste în masă a restrâns mobilitatea şi a afectat activitatea consumatorilor, aşa cum sectorul imobiliar al Chinei – care reprezintă aproximativ 30% din activitatea economică – suferă un colaps istoric.