Iulia Ionescu, Country Lead Sanofi Romania, Sanofi: România e pe locul 7 în ceea ce priveşte populaţia în Europa, iar în ceea ce priveşte PIB-ul în valoare absolută e pe locul 13. Trebuie să fim în prima jumătate şi în ceea ce priveşte finanţarea şi accesul la sistemului de sănătate

Autor: Alexandra Cepăreanu 27.09.2022

România ocupă locul 7 în ceea ce priveşte populaţia în Europa şi în ceea ce priveşte PIB-ul în valoare absolută ocupă locul 13, potrivit ultimelor date din 2020, de la Eurostat. Prin urmare, România trebuie să facă cumva să fie în prima jumătate a topului măcar şi în ceea ce priveşte accesul şi finanţarea sistemului de sănătate, consideră Iulia Ionescu, Country Lead Sanofi Romania, Sanofi.

„Suntem încă departe de prima jumătate a ţărilor din Europa, mai ales dacă ne uităm la preţuri, avem preţul minim. Spre exemplu, pentru medicamentele cu heparină - anticoagulant, există un deficit de stoc la nivel mondial care a debutat înainte de pandemie. Acest medicament, pentru care toate spitalele fac eforturi să îl aibă, preţul minim în România pe o seringă este de 14 lei, preţul mediu în Europa pe aceeaşi seringă este cu 50% mai mare. La preţul minim adăugăm marja de farmacie, scazi taxa clawback, ajungem la circa 11,6 lei, iar diferenţa faţă de preţul UE e de 70%. Consecinţele sunt cele care sunt. Ne imaginăm ce atractivitate există pentru exportul paralel. Cam asta e cu decizia de a retrage sau nu un anumit medicament. Sunt eforturi mari pe care le facem”, a spus Iulia Ionescu în cadrul conferinţei ZF Health&Pharma Summit'22.

 

Ce a mai spus Iulia Ionescu

Ne vom dori să avem medici în România, să fie bine educaţi şi la curent cu toate inovaţiile din industrie pentru a ne putea oferi ce avem nevoie şi medicamentul să fie compensat, accesibil dacă nu e compensat, astfel încât pacientul să îl poată achiziţiona.

Evoluţia pieţei de medicamente, profit – facem eforturi să menţinem produsele pe piaţă, să le aducem. Noi suntem o companie care a avut această politică de la început, de cel puţin 20 de ani, anume să aducă în România cât mai repede medicamentele după lansarea în UE, adică la două – trei luni după lansarea lor.

Cota de piaţă în volum este de 6%, medicamentele Sanofi se adresează unei varietăţi mari de boli – avem 154 de medicamente pe piaţă care se adresează la peste 50 de arii terapeutice.