Noul Soros al lumii finanţelor: Crispin Odey de la fondul de investiţii Odey European Inc a mizat pe prăbuşirea lirei sterline şi a câştigat 140%

Autor: Andrei Şerbănescu 27.09.2022

Crispin Odey, titanul britanic al fondurilor speculative ale cărui pariuri scurte pe liră sterline au fost un subiect aprins dezbătut încă de la sprijinul său pentru Brexit, spune că pentru moneda regatului încă nu s-a terminat ce e mai rău, scrie Bloomberg.

Odey a declarat că va dura mult timp pentru ca Regatul Unit să înfrâneze inflaţia agresivă şi a prezis că este puţin probabil ca Banca Angliei să intervină din nou, aşa cum un număr de strategi au preconizat anterior.

„Va fi o panică prea mare”, a spus Odey într-un interviu acordat luni seară. „Cred că lira sterlină este încă destul de vulnerabilă.”

Pariul lui Odey împotriva lirei sterline a atras indignare pe reţelele de socializare şi în cercurile politice. Unii văd comerţul ca pe o încercare a renumitului manager de bani de a profita de necazurile economice ale Regatului Unit, după ce a contribuit la împingerea ţării către un viitor incert prin sprijinirea Brexit-ului. El a câştigat aproximativ 220 de milioane de lire sterline (284 de milioane de dolari) într-o zi în care moneda britanică s-a prăbuşit după decizia din iunie 2016 de a părăsi UE, deşi a pierdut aceşti bani în câteva săptămâni pe măsură ce pieţele s-au redresat.

Fondul său de investiţii principal, Odey European Inc, a crescut cu 140% în acest an până pe 14 septembrie, recuperând ani de zile de pierderi, potrivit unei persoane care cunoaşte problema.

Lira a fost deja presată de creşterea constantă a dolarului înainte de săptămâna trecută. Situaţia în cauză s-a intensificat vineri după ce noul guvern al premierului Liz Truss a lansat o serie de planuri legate de reducerea impozitelor pe scară largă în faţa unei încetiniri economice.

Acest lucru a provocat un exod al obligaţiunilor guvernamentale din Regatul Unit, investitorii anticipând că problema se va adăuga la deficitul bugetar deja considerabil al guvernului şi va face presiuni asupra BOE să ridice ratele mai agresiv.

Odey a prezis de mult că randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale Marii Britanii, cu termen lung, vor creşte la 5%, o prognoză care nu mai pare deloc exagerată.

În cariera sa de trei decenii în fondurile speculative, Odey a devenit cel mai cunoscut pentru că a făcut pariuri îndrăzneţe legate de consensul greşit al pieţei. În timp ce această strategie poate genera uneori câştiguri uimitoare, pierderile pot fi la fel de mari. Fondul său a pierdut mai mult de jumătate din valoare între 2015 şi 2020, recuperând teren abia la începutul acestui an.