Simona Cocoş, CEO Zentiva: În ultimii ani am investit 44 milioane de euro în cele două fabrici din România. Dacă am beneficia de facilităţi fiscale investiţiile ar fi şi mai mari

Autor: Cristina Bellu 27.09.2022

Simona Cocoş, CEO Zentiva, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din România, estimează că investiţiile din ultimii ani în cele două unităţi de producţie pe care Zentiva le deţine în România se ridică la 44 milioane de euro, iar strategia grupului este de a continua aceste investiţii mai departe.  

“Industria farma este o industrie cu tehnologie de ultimă oră, iar ca să fii în pas cu restul jucătorilor din piaţă trebuie să investeşti constant. În ultimii ani am investit 44 milioane de euro în cele două fabrici. Vom continua să facem asta. În special, transferăm produse pe care să le facem în România pentru export, pentru că piaţa de aici nu este încă foarte atractivă. Dacă am beneficia de facilităţi fiscale investiţiile ar fi şi mai mari”, a spus Simona Cocoş la ZF Health&Pharma Summit'22.

 

Alte declaraţii

 

2022 este un an foarte greu din păcate. Climatul geopolitic dificil, explozia preţurilor la materii prime şi energie, aprovizionarea greoaie cu materii prime, toate aceste lucruri au dus la nişte creşteri de preţuri foarte mari. Parctic ne aflăm la mijloc – pe de-o parte avem cele mai mici preţuri de producţie din Europa, iar pe de altă parte taxa clawback şi costuri mai mari la materii prime şi ultilităţi faţă de anii trecuţi.

În rezultatul obţinut în 2021, 683 mil. lei afaceri şi profit 105 mil. lei, exporturile ne-au ajutat foarte mult. Zentiva este companie care exportă mai mult de 50% din producţie, în 25 de ţări. Din păcate, nu vorbim de o evoluţie aşa de frumoasă şi pe piaţa din România.

Există la nivelul Uniunii Europene o strategie care urmăreşte să trasfere producţia de materii prime din China şi India către ţările europene, dar acest lucru nu cred că se va întâmpla prea curând având în vedere că cele două ţări au costuri extrem de scăzute.

E adevărat că pandemia a arătat ce înseamnă producţia locală de medicamente şi ce înseamnă să ai în România producători de medicamente care să poată livra imediat produse, indiferent de ce se întâmplă în exterior.