Wall Street-ul ricoşează din minimele ultimilor doi ani şi deschide în creştere: plus 1,6% pentru S&P 500, respectiv 1,2% pentru Dow Jones. Nasdaq, avans de 2,2%

Autor: Eduard Ivanovici 27.09.2022

Indicele S&P 500, reprezentativ pentru piaţa americană de capital, cea mai mare la nivel mondial,  creştea cu 1,6% la startul sesiunii de tranzacţionare de marţi, conform datelor MarketWatch.

Între timp, Nasdaq Composite – unde sunt incluse marile companii tech din Statele Unite – şi Dow Jones Industrial Average urcau cu 1,2%, respectiv 2,2%: Evoluţiile vin după ce Dow Jones a intrat ieri în bear market, adică un declin de cel puţin 20% faţă de cel mai recent maxim, alăturându-se astfel indicilor Nasdaq şi S&P.

Cu o scădere de 1,1% în şedinţa de luni, Dow Jones a ajuns la 28.260,8 puncte, cu 20,5% sub recordul stabilit la începutul anului. Ultima dată când indicele a intrat într-o piaţă bear a fost în 2020, atunci când pandemia de coronavirus a provocat valuri masive de scăderi pe Wall Street.

Cu dinamica de la începutul şedinţei de astăzi, Dow Jones ricoşează astfel din cel mai scăzut nivel pe care l-a atins în aproape doi ani.

Luni, lira sterlina a căzut la un minim record prin raport cu dolarul american după ce, vineri, Banca Angliei a anunţat că va aplica cea mai mare reducere de taxe din ultimele cinci decenii şi va creşte deficitul guvernamental, ştirile tulburând investitorii de ambele părţi ale Atlanticului.

„De obicei, investitorilor din SUA ne le-ar păsa foarte mult de aşa ceva, mai ales în ultimul timp. Aşadar, acest lucru îmi spune că există o temere ce captează investitorii mult mai mult decât până acum, ceea ce va duce la un moment de capitulare în jurul minimelor”, spune Max Gokhman, director de investiţii la compania de asset management AlphaTrAI, potrivit CNBC.