Suspiciuni de sabotaj după ce autorităţile daneze au depsitat fisuri la gazoducte Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 27.09.2022

Autorităţile daneze au depistat fisuri la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în Marea Baltică, iar oficiali din Polonia, Germania şi chiar Administraţia de la Moscova suspectează acte de sabotaj.

Specialiştii din Germania şi Danemarca examinează conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, dar nu cred că cele trei fisuri constatate în Marea Baltică sunt accidentale, astfel că nu este exclusă o acţiune de sabotaj, informează agenţia DPA.

"Din păcate, vecinul nostru din est are o politică agresivă. Dacă este posibilă o acţiune militară agresivă în Ucraina, aparent, nu poate fi exclusă nicio provocare, nici măcar în vestul Europei", a afirmat Marcin Przydacz, adjunct al ministrului polonez de Externe.

La rândul său, nici Rusia nu a exclus un act de sabotaj din partea Occidentului. "Nu poate fi exclusă nicio variantă", a declarat marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Gazoductul Nord Stream 1 are două scurgeri într-o zonă aflată la nord-est de Bordholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de Dueodde. Scurgerile au fost depistate de unitatea de intervenţie a apărării daneze", a transmis Ministerul Apărării de la Copenhaga, citat de cotidianul Le Monde. Circulaţia navelor a fost oprită în aceste zone din Marea Baltică, de teama unor explozii.

Gazoductul Nord Stream 1 nu este operaţional de trei săptămâni din cauze tehnice, pe fondul tensiunilor dintre Germania şi Rusia, iar conducta Nord Stream 2, un proiect criticat de mulţi ani de Statele Unite, nu a fost funcţional deloc, întrucât Germania a suspendat autorizarea, pentru sancţionarea Rusiei.