Franţa îşi întinde deasupra companiilor mari scutul de apărare contra crizei energiei

Autor: Catalina Apostoiu 28.09.2022

Guvernul francez intenţionează să cheltuiască 45 de miliarde de euro pentru protejarea cetăţenilor de rând şi companiilor de şocurile scumpirii energiei în cadrul unui buget con­centrat pe reducerea inflaţiei, scrie The Guardian.

Ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire a anunţat că creşte­rea costurilor gazelor şi electricităţii va fi plafonată la 15% începând din ianuarie. Scumpirile gazelor şi elec­tricităţii sunt în prezent limitate la 4% până la sfârşitul anului.

Prezentând elementele cheie ale proiectului de buget pe 2023, Le Maire a declarat că acesta este finan­ţat „până la ultimul euro“ şi că prio­ritatea guvernului este combaterea inflaţiei într-o perioadă de nesigu­ranţă fără precedent.

Taxele speciale impuse compa­nii­lor din energie sunt aşteptate să diminueze costul plafonării preţuri­lor de la 45 miliarde la 12 miliarde de euro. Le Maire a anunţat că 3 miliar­de de euro sunt puşi deoparte pentru susţinerea companiilor ameninţate de scumpirea energiei, în special cele expuse la „competiţie internaţio­nală“.

Ministrul francez a promis de a­se­menea susţinere suplimentară pen­tru companiile mai mari afectate de preţurile ridicate ale energiei, spu­nând că vizează dublarea ajutoarelor de stat pentru companii industriale şi alte companii mijlocii afectate de criza energiei până la 100 milioane de euro, potrivit Financial Times.

Ajutând companiile mari, autori­tă­ţile franceze protejează locurile de muncă, ajutând cetăţenii de rând să facă faţă scumpirilor fără precedent.

Franţa a cheltuit deja aproxima­tiv 24 miliarde de euro în acest an pe aşa-numitul scut împotriva preţu­rilor. Intervalele de impozitare a veniturilor vor fi de asemenea cres­cute anul viitor cu 5% pentru dimi­nuarea impactului inflaţiei, acest lucru însemnând că o persoană care câştigă 2.000 de euro pe lună ar dis­pune în plus de 200 de euro.

Le Maire a anunţat şi majorări salariale pentru dascăli, cât şi 10.000 de noi locuri de muncă în sectorul pu­blic. Potrivit acestuia, inflaţia este aş­teptată să se menţină la aproximativ 6% în lunile următoare înainte de a scădea la 4% în 2023. Proiecţii eco­nomice lansate la începutul lunii sugerează că creşterea economiei fran­ceze, a doua mare economie eu­ro­peană, va coborî la 1% anul viitor de la 2,7% în acest an.

Ministrul francez de finanţe a admis că bugetul pe 2023 se înclină în continuare puţin prea mult pe partea combustibililor fosili, iar asta pentru că guvernul a promis să-i protejeze pe francezi în faţa crizei energiei.

Totuşi, Franţa nu va mai acorda garanţii la export pentru noi proiecte din domeniul combustibililor fosili din 1 ianuarie, potrivit Le Monde.