EXCLUSIV ZF. Electrica Furnizare, companie controlată de stat cu peste 3 milioane de clienţi, a fost salvată în ultimul moment printr-o perfuzie de bani aranjată de stat, principalul artizan al haosului din energie. Compania nu se mai poate împrumuta de la bănci

Autori: Roxana Petrescu , Liviu Popescu 02.10.2022

7,6 milioane de români sunt acţionari prin Pilonul II. Piaţa de furnizare de energie este la un pas de dezastru, iar primul greu care stă să pice este chiar Electrica Furnizare ♦ Lipsită de unităţi proprii de producere a energiei, afectată de eternele numiri politice în toate structurile de conducere şi cu banii din listare tocaţi, Electrica Furnizare a fost la un pas de colaps ♦ Principalul acţionar al companiei este nimeni altul decât statul român, artizanul reglementărilor care au aruncat în aer tot sectorul energetic ♦ În ultimul an acţiunile EL s-au înjumătăţit aducând pierderi pentru milioane de salariaţi români Acţiunile au minus 25% în ultima lună pe o bursă în scădere cu 12%.

Cu un portofoliu de peste 3 milioane de clienţi, majoritatea casnici, Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica, listat din 2014 la Bursa de la Bucureşti şi din acţionariatul căruia fondurile de pensii Pilon II au 22%, a fost săptămâna trecută la un pas de intrarea în incapacitate de plată, spun surse din piaţă. Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru comentarii asupra situaţiei.

În ultima lună acţiunile Electrica au scăzut accelerat, respectiv 25% pe o bursă în scădere cu 12% prin prisma indicelui principal BET. Electrica a ajuns la o valoare de piaţă de circa 2,2 mld. lei. Spre comparaţie, în urma ofertei de listare de 1,95 mld. lei din 2014, Electrica ajungea la bursa de la Bucureşti ca o companie de 3,8 mld. lei. De la începutul lui 2022 acţiunile EL au minus 36%.

„În ultima clipă, statul a virat nişte bani în avans, bani pe care oricum trebuia să îi dea, dar s-a grăbit un pic şi astfel a fost evitată situaţia. Traderii de la care Electrica Furnizare îşi făcea achiziţiile sau Transelectrica erau cu hârtiile pe masă“, spun surse din piaţă.

Prăbuşirea unui jucător de talia Electrica Furnizare este unul dintre cele mai negre scenarii care poate avea loc pe piaţa energiei din România, furnizorul fiind cel care asigură de fapt circuitul banilor din toată piaţa. Dacă firmele de furnizare nu au bani, producătorii mai departe nu sunt plătiţi, iar consumatorii riscă să rămână fără energie.