Românii au retras 1 mld. euro din fondurile mutuale în primele opt luni din 2022. Joi, 29 septembrie 2022, va avea loc conferinţa anuală a Administratorilor de Fonduri (AAF) în care se va discuta inclusive despre subscrieri şi retrageri din fonduri

Autor: Tibi Oprea 28.09.2022

Investitorii au retras apro­xi­ma­tiv 1 miliard de euro (5 mld. lei) din fon­durile de investiţii deschise locale în primele opt luni din 2022, arată da­te­le agregate de Ziarul Financiar de la Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

De teama scumpirilor, care au erodat puternic preţul titlurilor de stat, românii au retras 797 de milioane de euro (aproape 4 miliarde de lei) doar din fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, reprezentând aproape 78,7% din totalul ieşirilor, conform calculelor ZF.

Următoarele cele mai mari retrageri au fost din categoria „alte fonduri“ (745 mil. lei), fondurile multiactive (292 mil. lei) şi fondurile de acţiuni (32 mil. lei).

Astfel, pe fondul scumpirilor care au creat politici de majorare a do­bân­zi­lor din partea băncilor centrale, la care se adaugă şi un context pesimist cu război la graniţă şi cu posibilitatea ca mai multe economii să intre în re­cesiune, mulţi investitori au preferat să iasă din fonduri şi să îşi redirecţioneze economiile.