ZF Agropower. Gheorghe Iova, Cramele Recaş: Exportăm jumătate din producţia de vin în peste 25 de ţări, de la Olanda şi Germania şi până în Japonia, SUA şi Coreea de Sud

Autor: Mădălina Dediu Panaete 28.09.2022

Cramele Recaş este, ca cifră de afaceri, cel mai mare jucător de pe piaţa vinurilor, dar şi cel mai mare exportator.

Gheorghe Iova, unul dintre acţionarii Cramelor Recaş, cel mai mare jucător de pe piaţa vinurilor ca nivel al businessului în 2021, spune că producătorul vinde jumătate din producţie la export, în peste 25 de ţări.

„Dacă până la ieşirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie era principalul nostru partener, explicabil din cetăţenia lui Philip Cox (unul dintre acţionarii companiei - n.red.), ulterior Germania a devenit principalul partener. Dar vindem în foarte multe ţări, cresc foarte frumos vânzările din Ţările de Jos, dar vindem şi pe piaţa americană, în Japonia şi Coreea de Sud. Suntem mulţumiţi de ce se întâmplă la export pentru că ne oferă o stabilitate, o siguranţă a zilei de mâine“, a spus antreprenorul în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania. Gheorghe Iova este unul dintre acţionarii Cramelor Recaş, iar alături de Ioan Georgiu a demarat privatizarea producătorului de vinuri în 1998. Astăzi, compania Cramele Recaş SA, cea mai mare companie de grup, este deţinută familiile Iova, Georgiu, Cox şi alţi acţionari.

„Dacă cineva ne întreba în 1998 unde dorim să ajungem când am demarat privatizarea cu siguranţă că nu speram să ajungem aici. Atunci când am demarat privatizarea, în 1998, i-am spus lui Philip Cox să vină alături de noi şi a acceptat. A zis atunci: Voi ştiţi să produceţi, dar nu ştiţi să exportaţi. Drept dovadă am ajuns la un nivel foarte mare pentru că el şi cu echipa lui au reuşit să performeze“, a mai spus antreprenorul, care alături de partenerii săi deţine Cramele Recaş. Compania are pe rod aproximativ 1.100 de hectare de viţă-de-vie, toate în proprietate, la Recaş, judeţul Timiş, şi la Miniş, în Arad. Compania este cel mai mare producător de vin din punctul de vedere al volumelor - 30 de milioane de sticle pe an - şi al cifrei de afaceri. Businessul cumulat, operat prin mai multe firme, sare de 450 mil. lei pe an, conform platformei de analiză Confidas.ro. Gheorghe Iova spune că producătorul nu a aşteptat ca Guvernul să îl ajute pentru a creşte exporturile şi că familia Cox a muncit pentru a a clădi businessul Cramele Recaş la export în condiţiile în care vinul românesc nu a avut o imagine bună pe pieţele externe.

În 2021, România a fost al 13-lea cel mai mare producător de vin din lume, dar la exporturi nu excelează. De exemplu, în 2021 exporturile de vinuri ale României s-au situat la 34 de milioane de euro, iar importurile au fost de 92,9 milioane de euro, conform datelor de la Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vin - care citează INS şi MAT-DCE. „Ca producţie, anul 2022 este unul bun, dar nu la fel de bun. Eu şi prietenul meu Ionică Georgiu suntem din 1983 aici şi anul viitor facem 40 de ani de când stăm în Banat, iar 2021 a fost cel mai bun an de când suntem aici. Dar şi acesta este un an spre foarte bun, suntem mulţumiţi, pro­ducţia medie este de 12,5 tone la hectar, cu cantităţi diferite faţă de soiuri evident, la soiurile de calitate am diminuat producţia prin normare aşa că estimăm în jur de 6-7 tone la hectar, dar avem şi parcele cu 14-15 tone la hectar“, a explicat Gheorghe Iova, care adaugă că circa un sfert din struguri sunt recoltaţi deocamdată, iar dacă prognoza medie este favorabilă calitatea unor soiuri rămase precum Cabernet Sauvignon sau Syrah va fi foarte bună. Cramele Recaş are peste 25 de soiuri, dar Feteasca Regală şi vinurile roze sunt locomotiva pentru producător. Ca şi investiţii recente, anul acesta compania a mărit capacitatea de recoltare a strugurilor de la 500 de tone pe zi la 750 de tone pe zi.