Execuţia bugetară la opt luni: venituri în creştere cu 22%, cheltuieli mai mari cu 17%

Autor: Iulian Anghel 28.09.2022

♦ În primele opt luni din an (ianuarie – august) veniturile bugetului general consolidat au avansat cu 22%, în vreme ce cheltuielile au crescut cu 16,7%, an/an, ceea ce a făcut ca deficitul bugetar să ajungă la 2,4% din PIB, cu un punct procentual sub deficitul de 3,35% din PIB înregistrat între ianuarie – august 2021.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, principalele creşteri de venituri vin din TVA, venituri nefiscale, contribuţii de asigurări şi impozitul pe profit. Din TVA bugetul a încasat cu 11,2 miliarde de lei (2,2 mld. euro) mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi consumul nu a crescut spectaculos, dimpotrivă, de la o creştere cu două cifre în anii trecuţi, a coborât acum undeva la un plus de 2-3%. În procente, creşterea veniturilor din TVA, la opt luni, este de 22,6%, ceea ce arată că guvernului îi prieşte inflaţia care, oficial, a ajuns la 15%. Şi că, de fapt, inflaţia reală este mult mai mare pentru că, altminteri, nu ai cum să ai o creştere de consum casnic de 3% şi venituri suplimentare din TVA de aproape 23%.

Au crescut însă puternic impozitele colectate din zona de bunuri şi servicii (altele decât TVA şi accize) - un plus de aproape 9 mld. lei faţă de ianuarie – august 2021, până la 12,2 mld. lei şi, desigur, ridicarea resticţiilor impuse de pandemie a avut rolul de a revigora industria serviciilor.

„Guvernul ia măsuri corecte şi responsabile, aspect care se reflectă în cifrele din execuţia bugetară pe primele 8 luni: veniturile bugetului general consolidat sunt mai mari cu 22% faţă de perioada si­milară a anului trecut, iar investiţiile sunt în creş­­tere cu 9,6%. Totodată, deficitul bugetar pe primele 8 luni este în scădere cu peste 6 mld. lei”, s-a lăudat premierul Nicolae Ciucă.