Hidroelectrica amână decizia privind achiziţia CEZ Vânzare

Autor: Roxana Petrescu 28.09.2022

Preluarea CEZ Vânzare de către Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, devine incertă după ce surse din cadrul consiliului de supraveghere al companiei spun că decizia a fost amânată. Recent, compania a publicat raportul pentru primul semestru de activitate, document care este supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor de pe data de 25 octombrie.

În acel raport se arată că în prima jumătate a anului Consiliul de supraveghere a avizat „actualizarea politicii de donatii şi sponsorizări, situaţiile financiare pe anul 2021, oferta Hidroelectrica în cadrul procesului de achiziţie a CEZ Vânzare şi o serie de hotărâri cu privire la activitatea de investiţii, mentenanţă etc.“

În realitate însă, decizia de a cumpăra CEZ Vânzare este acum pusă în stand by. Hidroelectrica a încheiat primul semestru din 2022 cu venituri de 4,7 mld. lei, în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, în timp ce profitul net s-a majorat cu 56%, la 2,6 mld. lei. Astfel compania a avut o marjă de profitabilitate de 55%. Pentru S1/2022 Hidroelectrica a vândut 7,48 TWh de energie electrică, în scădere puternică faţă de aceeaşi perioadă din 2021, respectiv cu 29% din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, precum seceta şi debitul mic al Dunării, însă preţul mediu dublu de vânzare, de la 283 lei/MWh la 578 lei/MWh, a susţinut rezultatele financiare ale companiei.