ZF Health & Pharma, ziua 1. Ministerul Sănătăţii are 1,7 miliarde de euro pe masă din PNRR pentru construcţii şi dotări de spitale

Autori: Georgiana Mihalache , Mirabela Tiron , Alexandra Cepăreanu , Cristina Bellu 28.09.2022

Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii, prezent la conferinţa ZF Health&Pharma, a precizat că există o listă cu 49 de obiective de investiţii în spitale prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Dintre acestea, cel puţin 25 trebuie realizate.

Spitale nou construite şi dotarea unităţilor spitaliceşti sunt cele două direcţii mari de investiţii pentru care Ministerul Sănătăţii are un buget de 1,7 mld. euro prin PNRR, spune Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii. El admite că în România nu s-au construit spitale în ultimii ani, însă spune că lista de proiecte care există la Ministerul Sănătăţii pentru banii din PNRR trebuie să treacă de nişte criterii de eligibilitate şi prioritizare care sunt în lucru în prezent.

„A existat o listă pe care am găsit-o la Ministerul Sănătăţii cu 49 de obiective de investiţii. Trebuie criterii pentru listele pentru investiţii. Noi, din cele 49 de spitale trebuie să alegem minimum 25 pentru finanţare din PNRR. Este un set de criterii de eligibilitate şi prioritizare, au fost discutate şi agreate cu Comisia Europeană. Bugetul este de 1,7 miliarde de euro, pentru construcţii şi dotări, trebuie să alegem minimum 25 de proiecte”, a spus Alexandru Rafila în cadrul conferinţei ZF Health&Pharma.

Conferinţa a fost organizată de Ziarul Financiar, cu sprijinul partenerilor Dent Estet, Dr. Leahu, Roche, Antibiotice, ARPIM, Bondoc&Asociaţii, CTP, Cushman&Wakefield Echinox, Filip&Company, HTSS, Farmacia Dona, IqVia, Medicover, PwC, Respiro by A&D Pharma, Sanador, Sanofi, Servier, Siemens Healthineers, Stada, Terapia, UNSAR.

„Spitale identice ca profil, asemănătoare ca număr de paturi costă dublu în ţară faţă de cât costă în Bucureşti. Trebuie să construim spitale în România.“

 Nu sunt standarde de cost, dar metrul pătrat de clădire spitalicească ar trebui să fie undeva la 2.000 euro, la care adaugi 35% din valoarea finală pentru echipamente. Acestea sunt costurile din Europa, avem nevoie de infrastructură spitalicească”, a mai menţionat ministrul Sănătăţii.

Oficialul a adus în discuţie şi cele trei spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova, proiecte de care se discută de ani de zile, însă fără ca vreo cărămidă să fie pusă la fundaţia unei unităţi spitaliceşti. Alexandru Rafila a precizat că în cazul proiectelor de la Iaşi şi Cluj se „lucrează la proiectare”, iar în prima parte a anului 2023 ar urma licitaţia pentru construcţia propriu-zisă a spitalelor. În cazul unităţii propusă pentru construcţie în Craiova, procedura de proiectare ar trebui să fie aprobată în octombrie 2022. Totuşi, ministrul Sănătăţii adaugă că „trebuie actualizate costurile care au crescut”.

Spitalele regionale au fost un subiect preluat de fiecare ministru de pe scaunul Sănătăţii din ultimii ani, însă investiţiile nu au ajuns nici măcar în etapa de demarare a construcţiei.

„Nevoia de servicii medicale este în creştere şi trebuie să existe un mecanism prin care să apropii aceste servicii de cetăţeni, şi să poţi să controlezi costurile. Lucrul acesta se poate face prin dezvoltarea unor servicii ambulatorii de specialitate, de calitate, şi prin dezvoltarea medicinei de familie”, a mai adăugat Alexandru Rafila.