Dezvoltatorii imobiliari au cumpărat în ultimii doi ani şi jumătate terenuri de 720 milioane euro în Bucureşti, nivel aproape dublu faţă de perioada 2017-2019. ” Terenurile destinate investiţiilor rezidenţiale vor rămâne cele mai căutate în viitor”

Autor: Roxana Rosu 28.09.2022

Dezvoltatorii au cumpărat în ultimii doi ani şi jumătate (2020 - S1 2022) terenuri în valoare totală de 720 milioane euro în Bucureşti, nivel aproape dublu faţă de perioada 2017 - 2019, fapt ce demonstrează apetitul pentru noi proiecte imobiliare, chiar şi în contextul crizei sanitare şi a unor presiuni inflaţioniste puternice, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cei mai activi dezvoltatori din punct de vedere al achiziţiei de terenuri au fost cei prezenţi pe segmentul rezidenţial, planurile acestora vizând construcţia a peste 30.000 de locuinţe pe terenurile achiziţionate.

De asemenea, jucatorii de pe piaţa industrială şi logistică au finalizat tranzacţii de terenuri cu o suprafaţă totală de peste 1,2 milioane de metri pătraţi în aceeaşi perioadă, pretabile pentru dezvoltarea a mai mult de 500.000 de metri pătraţi de spaţii industriale.

Reţelele de retail, în majoritate cele germane, respectiv Kaufland, Lidl, Rewe (Penny), au continuat să cumpere terenuri, în dorinţa de a-şi extinde portofoliile din România.

În total, în intervalul analizat (2020 – S1 2022) suprafaţa de teren tranzacţionată a fost de aproape circa 4,7 milioane metri pătraţi (470 de hectare), fiind analizate 85 de tranzacţii, cu o valoare medie de aproximativ 8,5 milioane de euro.

Cumpărătorii cu capital românesc au rămas cei mai activi, cu 73% din volumul tranzacţionat, dezvoltatorii străini, mai ales cei care vizează investiţiile în clădirile de birouri, fiind descurajaţi de impredictibilitatea în ceea ce priveşte autorizarea proiectelor, dar şi a costurilor de construcţie.