Nouă rundă de scăderi la bursă: Chiar dacă piaţa a avut marţi o revenire pe linie, miercuri, bursa a trecut din nou pe roşu

Autor: Eduard Ivanovici 28.09.2022

Indicele BET se deprecia cu 1% la începutul sesiunii de trading de miercuri, 28 septembrie, şi ajungea la un declin de 18,4% de la începutul anului încoace, arată datele Bursei din Bucureşti.

De altfel, toţi indicii de la BVB erau pe minus, prefigurând o nouă şedinţă „roşie” pentru piaţa locală de capital.

Indicele de referinţă a început săptămâna cu evoluţii de minus 2,53% luni şi plus 1,42% marţi, fiind pe minus cu 5,6% în ultima săptămână, respectiv 13,6% în ultima lună.

La ora publicării ştirii, cele mai mari scăderi erau înregistrate de transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz (-2,4%), transportatorul fluvial Transport Trade Services (-2,3%) şi Grupul Financiar Banca Transilvania (-2%). Acţiunile Electrica erau pe minus cu 1,9%.

Bursa de Valori Bucureşti şi Digi Communications creşteau cu 0,6%, respectiv 2%.

Astăzi, evoluţia indicelui BET pare să se apropie de dinamica indicelui Stoxx 600, care urmăreşte dinamica a 600 de companii din economii precum Belgia, Norvegia, Regatul Unit şi Austria, cel din urmă depreciindu-se cu 1,2% la startul şedinţei de tranzacţionare.

În vestul continentului, indicii CAC 40 din Paris şi DAX 30 din Frankfurt scădeau cu 1,1%, respectiv 1,4%. Contractele futures din SUA coborau cu 0,5%-1%, potrivit MarketWatch.