Ruşii sunt disperaţi: Unii cetăţeni plătesc până la 27.000 de dolari pentru a ieşi din ţară cu avioanele private după mobilizarea parţială a lui Putin

Autor: Andrei Şerbănescu 02.10.2022

Ruşii plătesc până la 27.000 de dolari pentru a scăpa din ţară cu avioane private după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută o mobilizare parţială a rezerviştilor ţării sale, a informat The Guardian.

Companiile care oferă zboruri cu avioane privat au raportat o creştere bruscă a cererilor de zboruri din Rusia.

Costurile se ridică între 21.500 şi 27.000 de dolari pentru un loc într-un avion privat, conform raportului.

Potrivit Insider, ruşii se îndreaptă în principal către statele care încă le permit să intre fără viză, printre care se numără Turcia, Armenia şi Azerbaidjan.

Multe ţări europene spun că nu vor permite ruşilor care fug de mobilizare să treaca graniţa, o parte dintre acestea luând deja măsuri pentru a stopa fluxul de persoane.

Yevgeny Bikov, directorul unei companii de broker-jet, Your Charter, a declarat pentru The Guardian că obişnuiau să primească în jur de 50 de cereri pe zi, dar acest număr a crescut acum la 5.000 pe zi.

„Situaţia este absolut incredibilă în acest moment”, a adăugat el.

Eduard Simonov, directorul general al companiei de aviaţie FlightWay, a declarat pentru The Guardian că cererea de avioane private a „crescut de 50 de ori”.

"Toate firmele europene de avioane private au părăsit piaţa. Există mai multă cerere decât ofertă acum, iar preţurile sunt deosebit de mari, comparativ cu acum şase luni", a spus Simonov.

Simonov a mai declarat că nu doar bogaţii caută să închirieze avioane private, ci că în prezent s-a creat o „bază de clienţi complet nouă... oameni care nu au zburat niciodată în privat”.

„Sunt mulţi care au mai avut nişte bani puşi la saltea şi acum caută să scape din ţară”, a adăugat Simonov.

Putin a anunţat săptămâna trecută o mobilizare parţială a trupelor rezerviste, ca parte a următoarei etape a invaziei din Ucraina.

Anunţul a stârnit panică în rândul multor ruşi. Căutările Google despre cum să părăseşti Rusia au crescut, biletele de avion din Moscova s-au epuizat, iar imaginile din satelit arată şiruri lungi de maşini la punctele de trecere de-a lungul graniţelor Rusiei.

Purtătorul de cuvânt oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat reporterilor că ar fi avut vreo informaţie despre închiderile planificate ale frontierelor.

"Nu ştiu nimic despre asta. Momentan, nu au fost luate decizii în acest sens", a spus el, potrivit Reuters.