Ben Laidler, eToro: Porsche este gata să sfideze pieţele printr-una dintre cele mai mari oferte de vânzare de acţiuni din Europa, însă cel mai mare test urmează să vină

Autor: Eduard Ivanovici 28.09.2022

Constructorul de automobile de lux Porsche este pregătit să sfideze cu brio "seceta" globală de listări la bursă din acest an. Potrivit rapoartelor de presă, se pare că preţul obţinut la desprinderea din grupul Volkswagen va fi unul ridicat, ceea ce îi va conferi o capitalizare de piaţă de aproximativ 75 de miliarde de dolari şi va face din aceasta una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale (IPO) din Europa, scrie Ben Laidler, analist pentru pieţe globale al platformei de tranzacţionare eToro.

Astfel, Porsche ar deveni al cincilea cel mai mare producător auto mondial listat la bursă, imediat după compania mamă Volkswagen şi cu mult înaintea General Motors. Aceasta este o performanţă  şi mai mare într-un an în care activitatea globală de IPO-uri a scăzut cu peste 60%, iar pieţele de acţiuni, slabe, au testat noi minime ale pieţei „bear” pentru anul în curs.

Un IPO reuşit ar fi benefic pentru compania mamă Volkswagen, care va încasa miliarde de dolari cu care va finanţa tranziţia către vehiculele electrice, cât şi pentru acţionarii săi, care vor primi un dividend important din veniturile rezultate din listarea Porsche, adaugă analistul.

Totuşi,  în ceea ce priveşte IPO-urile, Porsche este mai degrabă o excepţie la nivel mondial decât începutul unei reveniri a listărilor. Este o combinaţie unică de recunoaştere puternică a numelui, de marcă premium, de susţinere din partea unui mare producător, având un istoric anterior de listare la bursă.

Probabil că cel mai mare test urmează să vină, consideră reprezentantul eToro. Porsche trebuie să îşi îndeplinească planul de creştere a volumelor şi a marjelor de profit în contextul încetinirii economiei mondiale. Acest lucru ar ajuta-o să evite declinul de preţ de 45% înregistrat anul acesta de indicele Renaissance International IPO al acţiunilor recent listate.