Din cauza inflaţiei, românii îşi mănâncă din economiile bancare. Cu inflaţie de peste 15% şi dobânzi la depozite la jumătate, economiile bancare ale românilor în lei sunt în declin

Autor: Claudia Medrega 28.09.2022

♦ Şi depozitele populaţiei în valută au scăzut faţă de iulie.

Depozitele populaţiei la bănci, principala resursă pe care instituţiile de credit s-au bazat în ultimii ani, au intrat în declin, în condiţiile în care preţurile tot cresc, inflaţia trecând de 15%, în timp ce dobânzile la economiile bancare în lei sunt de-abia la jumătate cu toate creşterile din ultima perioadă. Astfel, din cauza inflaţiei mari, românii au ajuns să îşi mănânce din economiile bancare.

Depozitele în lei ale populaţiei au scăzut în august cu 0,04% faţă de iulie, până la 159 mld. lei şi au crescut cu doar 0,4% faţă de august 2021, în termeni reali fiind de fapt tot un declin, de -12,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.

Cu inflaţie de peste 15% şi dobânzi la depozite la jumătate, economiile bancare ale românilor în lei sunt în declin.

Şi depozitele populaţiei în valută au scăzut faţă de iulie. Depozitele în valută ale populaţiei, exprimate în lei, s-au diminuat cu 1,6% faţă de luna iulie 2022, până la 124,4 mld. lei (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 0,1%, până la 25,6 mld. euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, creşterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 10% (11,7%, în cazul exprimării indicatorului în euro).