Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime: În primele opt luni ale acestui an, traficul total de mărfuri în porturile maritime din România a ajuns la 51 milioane tone. Se poate atinge un nou record

Autor: Florentina Niţu 29.09.2022

În primele opt luni din 2022 51 milioane tone de mărfuri au trecut prin porturile maritime româneşti, în creştere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor preliminare oferite de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime. Din traficul total, puţin peste 10% din marfă a avut originea Ucraina şi Moldova.

„Anul trecut în aceeaşi perioadă, traficul era de 45 milioane tone, din care 16,2 milioane tone cereale. Creşterea de trafic după primele opt luni ale anului este de peste 13% şi confirmă faptul că traficul din 2022 poate să ajungă la 70 milioane tone şi să se atingă un nou record al volumului de mărfuri prin porturile maritime româneşti”, a spus Florin Vizan, director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime. El a răspuns la solicitarea ZF privind activitatea portuară şi traficul de marfă şi cereale din acest an.

Cerealele sunt pe primul loc cu o pondere de 33,3% în structura măr­fu­rilor în traficul prin porturile ma­riti­me româneşti, urmate de pe­trolul brut cu 12,5%, articole diverse cu 10,4%, produse petroliere cu 9%, mi­ne­­reuri de fier cu 9% şi îngră­şăminte 5,8%.