Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division, One United Properties: Piaţa e foarte dinamică, se fac tranzacţii; oamenii aud că preţurile se vor duce în jos anul viitor, dar e greu să se întâmple aşa ceva

Autor: Roxana Rosu 29.09.2022

Piaţa e foarte dinamică, se fac tranzacţii, sunt 21.000 de unităţi locative care vor fi finalizate în acest an, dar nevoie e de peste 30.000 ca să acopere cererea, a spus Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division, One United Properties la conferinţa ZF BIROURI ŞI REZIDENŢIAL ’22.

Când apar noi dezvoltări rezidenţiale în piaţă, ele se vând de pe plan. Diferenţa se vede la utilizatorul final, care stă mai mult să se gândească, se gândeşte şi la sustenabltate.Avem o comunitate mare de clienţi şi facem multe tranzcţii chiar înainte de a anunţa în piaţă un nou proiect. Avem liste de aşteptare”.

Ea a mai spus că ONE are multe proiecte în dezvoltare şi va începe dezvoltări noi, cu peste 4000 de unităţi locative.

”Avem discuţii pe 10-12 locaţii noi pentru a veni cu noi dezvoltări în piaţă. Avem dezvoltări mixte, ele se caută, cu partea de retail, şcoli, grădinţe. Avem dezvoltări care au fost deja autorizate, aşteptăm pe altele”.

Ce a mai declarat Beatrice Dumitraşcu:

Oferta este afectată de prognozele pentru vitorul apropiat. Oamenii aud că preţurile se vor duce în jos la anul, dar e greu să se intâmple aşa ceva. Nevoia e în creştere, preţurule au crescut, piaţa de închirieri ia amploare. Oamenii aşteaptă să vadă ce se întâmplă anii următori şi preferă să închirieze o vreme.

Preţurile la materiale de construcţii au crescut anual cu 10-15%, iar preţurile din rezidenţial cu 5-8%. La nivel naţional, nu doar la noi.

Sunt foarte mulţi care vor să îşi pună banii la adăpost de inflaţie.

Preţul unui apartament bine construit poate creşte şi cu 20% pe an.

Am reuşit să trecem peste pandemie, ne-am obişnuit cu războiul, obiectivele se fac pe termen lung şi trebuie să ne adaptăm. Vom ajunge la un portofoliul mare în viitor, la 1 milion de mp construiţi.

Trebuie să ne proiectăm businessul pentru 5-10 ani. Nu putem aştepta să vedem dacă se întâmplă ceva, trebuie să construieşti cât mai mult.