Porţile li se închid: Finlanda va bloca accesul ruşilor începând din această noapte

Autor: Daniel Contescu 29.09.2022

Din această seară, Finlanda va interzice intrarea turiştilor ruşi în ţară.

În Finlanda, guvernul va adopta astăzi o rezoluţie care va limita semnificativ dreptul cetăţenilor ruşi de a intra în ţară ca turişti şi de a folosi Finlanda ca ţară de tranzit, atunci când călătoresc în alte părţi ale spaţiului Schengen, a anunţat de guvernul de la Helsinki, în urma unei întâlniri de aseară, în care s-a discutat situaţia actuală a politicii externe şi de securitate şi măsurile necesare care ar trebui luate.

Potrivit ziarului local Helsingin Sanomat, care citează surse proprii de informaţii, guvernul ar trebui să decidă astăzi măsurile care vor reduce semnificativ numărul de ruşi care pot intra în Finlanda, iar restricţiile vor fi asemănătoare cu cele din perioada Covid-19, dar se vor aplica doar pentru cetăţenii ruşi, dacă aceştia sunt turişti. Vor exista mai multe excepţii, motive speciale pentru care cetăţenii ruşi vor putea accesa în continuare graniţele Finlandei.

Tot conform ziarului, noile reguli ar trebui să intre în vigoare în noaptea dintre joi şi vineri. O şedinţă de guvern este programată pentru ora locală 13, iar conferinţa de presă ar începe 15 minute mai târziu.

În prima zi după anunţarea mobilizării parţiale, la graniţa Rusiei cu Finlanda s-a format o coadă de 35 de kilometri formată din automobile.