Axel Eggert, director general, Asociaţia Europeană a Oţelului: Industria românească are nevoie de ajutor. Fără intervenţia urgentă a guvernului, sute de companii, sute de mii de locuri de muncă valoroase şi miliarde de euro din taxe vor fi pierdute

Ziarul Financiar 29.09.2022

Opinie de Axel Eggert, directorul general al Asociaţiei Europene a Oţelului (EUROFER)

Industria românească are nevoie de ajutor. Şi are nevoie de ajutor acum, nu într-un moment nedefinit din viitor. Fără intervenţia urgentă a Guvernului, sute de companii, sute de mii de locuri de muncă valoroase şi miliarde de euro din taxe vor fi pierdute.

Creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, exacerbată de întreruperea aprovizionării cu gaze de către Rusia, reprezintă o ameninţare gravă la adresa industriei Europei şi a obiectivelor sale de reducere a emisiilor de carbon, riscând să ofere un avantaj economic major rivalilor cu preţuri mult mai mici la energie şi cu obiective climatice mai puţin ambiţioase.

Industria depune deja eforturi uriaşe pentru a-şi reduce consumul de energie. Multe fabrici iau măsuri pe termen scurt, cum ar fi funcţionarea pe timp de noapte pentru a reduce presiunea asupra reţelelor naţionale, alături de investiţii masive pe termen lung în tehnologia cu emisii reduse de carbon.

Dacă Uniunea Europeană şi guvernele naţionale vor să contribuim la crearea unui viitor ecologic, trebuie să acţioneze acum pentru a ajuta companiile industriale să supravieţuiască iernii dificile care se profilează. EUROFER şi alte asociaţii profesionale europene au cerut deja factorilor de decizie din întreaga Uniune Europeană să ofere ajutor imediat industriilor mari consumatoare de energie. Este nevoie de un răspuns prompt şi la nivelul Guvernului naţional.

În contextul gravităţii crizei, credem cu tărie că este necesar un întreg pachet de soluţii - nicio opţiune nu trebuie lăsată deoparte. Am recomandat deja o serie de soluţii Uniunii Europene, dar există şi soluţii imediate pe care guvernele le pot implementa pentru a limita daunele preţurilor la gaz şi electricitate, asigurând în acelaşi timp securitatea lanţului de aprovizionare.

Potenţialele iniţiative accelerate includ: un plafon de 100 EUR/MWh pe veniturile de pe piaţă de energie a producătorilor inframarginali, iar veniturile suplimentare să fie redistribuite cu prioritate industriilor energo-intensive; permiterea tarifelor reglementate la energie pentru industriile mari consumatoare de energie expuse competiţiei globale; plata compensaţiei maxime admise pentru costurile indirecte ale carbonului cât mai repede posibil; ajustarea Cadrului Legislativ Temporar de Criză pentru a permite scheme de ajutor de stat mai eficiente pentru industriile energo-intensive şi alocarea de fonduri din Rezerva de Stabilitate a Pieţei a EU Emissions Trading System pentru a atenua impactul pe termen scurt al costurilor carbonului.

Industria României nu poate face mai mult pentru a se susţine. Acum avem nevoie de Guvernul României să ia măsuri şi să ne ajute să evităm impactul catastrofal pe care colapsul acestor industrii strategice îl va avea asupra oamenilor, comunităţilor şi economiei.

Despre EUROFER: Cu sediul in UE, EUROFER are 34 de membri producători de oţel şi 14 membri ai Asociaţiei Naţionale a Oţelului din statele membre ale UE. Printre membrii săi se numără ArcelorMittal, LIBERTY Steel Group, precum şi UniRomSider, Uniunea Producătorilor de Oţel din România.