Roland Berger: Contracţia preconizată a sectorului industrial german va afecta PIB-ul ţărilor cu care are relaţii comerciale semnificative. România este una dintre ele

Autor: Roxana Petrescu 30.09.2022

Germania este cel mai important partener comercial al României, dar şi cel mai afectat stat de criza energetică, în contextul în care succesul industrial al Germaniei s-a bazat în bună parte pe gazul ieftin rusesc.

Pentru România, Germania re­prezintă 20% din exporturi şi 18% din importuri. Contracţia pe care industria Germaniei o va suferi în trecerea de la gazul rusesc la alte surse se va resimţi inclusiv pe plan local, spune Szabolcs Nemes, mana­ging partner al companiei de consultanţă Roland Berger România.

În primele şase luni ale acestui an, România a importat din Germania bunuri şi servicii de 9,8 miliarde de euro şi a ex­portat spre Germania 8,6 miliarde de euro, ambele sume fiind în creştere faţă de peri­oada similară a anului trecut, arată datele publicate de Biroul Federal de Statistică. Economia Germaniei, cea mai mare la nivelul UE, care generează un sfert din PIB-ul european, a crescut în al doilea tri­mestru al anului cu 0,1%, evoluţie susţinută de cheltuielile guvernamentale şi de secto­rul rezidenţial, evoluţia contrazicând aştep­tările analiştilor care anticipau o contracţie.