Kosarom, unul dintre cei mai mari producători de carne din România: Extinderea suprafeţelor acoperite cu panouri fotovoltaice reprezintă o prioritate pentru noi, mai ales în fermele de păsări şi porci, acolo unde consumul de energie este mare

Autor: Florentina Niţu 30.09.2022

♦ Grupul Kosarom va investi 278.000 de euro pentru instalarea unor fotogeneratoare voltaice cu o putere de 400 kWp ♦ Prin implementarea acestui proiect vor fi reduse costurile cu energia cu circa 2,1 mil. euro, calcul făcut pe o perioadă de 25 de ani.

Grupul de firme Kosarom, deţinut ma­jo­ritar de antreprenorul Neculai Apostol, va investi 278.000 de euro pentru instalarea unor fotogeneratoare voltaice cu o putere de 400 kWp. Panourile vor fi con­struite pe o suprafaţă de 3.500 mp, iar clădi­rile pe care vor fi amplasate sunt abatorul, fabrica de car­ne şi preparate din carne şi depozitul de produse finite, aflate în Paşcani, judeţul Iaşi. Pe termen mediu şi lung prioritatea gru­pu­lui este să pună panouri şi în fermele de pă­sări şi porci, acolo unde consumul de ener­gie este mare. „Grupul de firme Kosarom îşi doreşte ex­tin­derea ponderii energiei verzi în total con­sum de energie. Cu sigu­ran­ţă, extinde­rea suprafeţelor acoperite cu panouri fotovoltaice reprezintă o prioritate pentru conducerea grupului Kosarom, mai ales în zonele fermelor de creştere a păsă­rilor şi porcilor, acolo unde consumul de energie este mare şi cu impact direct asupra costurilor de producţie“, au spus pentru ZF reprezentanţii grupului.

Kosarom este alcătuit din patru com­panii, dintre care trei activează în domeniul cărnii şi una în domeniul serviciilor de secu­ritate. Cele trei companii care activează în do­meniul cărnii sunt Industrializarea Cărnii Kosarom, sub umbrela căreia se află fabrica, Suinprod, care are activităţi de creş­tere a porcilor, şi Avi-Top, care are ac­tivităţi de creştere a păsărilor.