Ruşii migrează după ce Putin a anunţat mobilizarea: Peste 200.000 de persoane au părăsit Rusia

Ziarul Financiar 29.09.2022

Peste 200.000 de persoane au călătorit din Rusia în Georgia, Kazahstan şi UE de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat "mobilizarea parţială" imediată a cetăţenilor ruşi pe 21 septembrie, arată datele colective din diferite ţări, conform CNN. 

Aproximativ 100.000 de ruşi au trecut în Kazahstan în ultima săptămână, a declarat miercuri Marat Kozheyev, ministrul adjunct kazah al afacerilor interne, potrivit Kazinform, o agenţie de ştiri de stat.

Cel puţin 53.136 de persoane au trecut graniţa ruso-georgiană în perioada 21-26 septembrie, arată datele publicate marţi de Ministerul georgian de Interne.

Aproape 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în Uniunea Europeană în ultima săptămână (19-25 septembrie) - o creştere de peste 30% faţă de săptămâna trecută, a anunţat marţi agenţia europeană de pază de frontieră şi de coastă Frontex.

Aceste informaţii nu includ date din Mongolia şi Armenia, unde au călătorit de asemenea cetăţeni ruşi în ultimele zile. Datele oficiale ale Rusiei nu au fost făcute publice cu privire la numărul de cetăţeni ruşi care au părăsit ţara de la 21 septembrie.

Anunţul de mobilizare a Rusiei pentru războiul său din Ucraina a provocat proteste şi un exod al cetăţenilor ruşi din ţară, în timp ce Kremlinul a înăsprit regulile privind sustragerea de la ordinele militare. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat pe 21 septembrie că vor fi înrolaţi până la 300.000 de bărbaţi cu experienţă militară anterioară.

Numărul ruşilor care fug din ţară pentru a evita chemarea la datorie "depăşeşte probabil" numărul militarilor care au invadat Ucraina în februarie, a declarat joi Ministerul britanic al Apărării.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că nu cunoaşte numărul de persoane care au părăsit ţara de la anunţul făcut. Media independentă rusă Novaya Gazeta Europe a citat marţi o sursă din administraţia prezidenţială rusă care a declarat că FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) a raportat că 261.000 de oameni au părăsit Rusia de la anunţul mobilizării din 21 septembrie.