Business sportiv. Adin Cojocaru, preşedintele Federaţiei Române de Volei: Ora de educaţie fizică ar trebui să fie orientată spre joacă, copiii să descopere plăcerea de a se juca. Abia apoi ar trebui statul să discute cu federaţiile ce ar trebui să facă pentru încurajarea sportului

Autor: Miruna Diaconu 30.09.2022

Federaţia Română de Volei a avut în 2020, ultimul an pentru care există date publice, 3.600 de sportivi legitimaţi, conform informaţiilor Institutului Naţional de Statistică ♦ „Avem în analiză şi creionarea unui festival pentru copii cu vârste între 7 şi 9 ani, prin care să derulăm un fel de minicompetiţie care să atragă copii la joaca de-a voleiul.“

Adin Cojocaru, preşedintele Federaţiei Române de Volei, spune că statul ar trebui să se concentreze în primă fază pe crearea unor programe şcolare pentru orele de educaţie fizică din şcoli, astfel încât acestea să fie orientate către joacă. Promovarea şi încurajarea sportului ar trebui să înceapă din şcoli, iar mai apoi să existe o strategie creată cu ajutorul federaţiilor sportive.

„Ar trebui să facă ora de educaţie fizică, orientată spre joaca copilului, deci să descopere plăcerea de a se juca, prin crearea unor noi programe şcolare. Apoi să discute cu federaţiile de specialitate ce ar trebui, după clasa a V-a, în realizarea programelor şcolare la clasele vocaţionale, pentru ca acei copii/sportivi  să înveţe corect acel sport, şi realizarea a cât mai multor competiţii şcolare“, spune Adin Cojocaru, preşedintele Federaţiei Române de Volei.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Federaţia de Volei este încercarea de a face performanţă ţinând cont de suma mică alocată de Ministerul Sportului. Federaţia Română de Volei a avut un buget de 4 mil. lei anul acesta, o sumă insuficientă pentru a acoperi toate cele necesare sportivilor de performanţă, de la o infrastructură dezvoltată până la asigurarea unui venit constant antrenorilor şi specialiştilor, dar şi sportivilor care fac performanţă.

„Pentru anul 2022,  bugetul alocat de la Ministerul Sportului a fost de 4,3 milioane de lei, unul insuficient, pentru că o federaţie are în partea de pregătire sportivă opt loturi, cu care participă la competiţii internaţionale, începând cu Jocurile Balcanice, până la calificări la Campionate Europene, Mondiale“, precizează Adin Cojocaru.

El adaugă faptul că federaţia e nevoită să caute permanent sponsori pentru a sprijini activitatea sa în contextul în care bugetul alocat de minister este insuficient. Mai mult, alte provocări cu care se confruntă federaţia sunt reprezentate de atragerea copiilor către practicarea voleiului, dar şi dezvoltarea şi perfecţionarea permanentă a antrenorilor.

Adin Cojocaru spune că lipsurile sportivilor nu sunt atât de mari, iar federaţia a încercat în mare parte să pună la dispoziţie cele necesare pentru atingerea performanţei. Cu toate acestea, el precizează că e nevoie de o strategie mai bună pentru a atrage tinerii către acest sport, dar şi pentru a menţine actualii sportivi.

„La nivelul juniorilor, avem nevoie mai mult de perioade mai lungi de pregătire şi realizarea unor jocuri de verificare, înainte de competiţii majore, ceea ce înseamnă un buget mai mare. La nivelul seniorilor, cred că ar trebui ca aceşti sportivi reprezentativi să poată beneficia de o indemnizaţie mai consistentă, pentru că la volei perioadele de pregatire şi participarea la competiţii sunt după terminarea Campionatului Naţional, deci după terminarea contractelor. Ar însemna că sunt fără salariu, iar o indemnizaţie consistentă, aşa cum am spus, i-ar motiva mai mult. Federaţia a încercat să rezolve acest aspect, dar uneori nu reuşeşte“, explică el.

Federaţia Română de Volei a avut în 2020, ultimul an pentru care există date publice, 3.600 de sportivi legitimaţi, conform informaţiilor Institutului Naţional de Statistică. Una dintre problemele practicării sportului local este faptul că mulţi sportivi nu ajung la performanţă, iar numărul celor care renunţă la a mai practica un sport este destul de mare. Adin Cojocaru spune că selecţia este extrem de importantă în ceea ce priveşte performanţa, iar acest lucru duce inevitabil la pierderi, astfel încât doar cei cu aptitudini deosebite să ajungă la performanţă.

„Noi pentru a nu pierde sportivi talentaţi, am creat o regulă, de a se juca cu sportivi români în teren, ceea ce a făcut şi Ministerul Sportului, pentru că trecerea de la juniori la seniori este destul de dificilă.“

„Astfel, pierderile unor sportivi după perioada de juniorat, este mai mică. Înainte a fost o pierdere mai mare, atunci când se juca fără această regulă. Există pierderi normale, copiii după 16 ani trebuie să ajungă la performanţă, deci ar trebui să ajungă doar acei copii care au înclinaţii şi au aptitudini pentru un post în teren. Este ultima etapă a selecţiei, unde trebuie să fim foarte riguroşi. Este perioada unde copiii se pierd, datorită faptului că nu se mai încadrează pentru viitor, fie numai cresc în înălţime, fie nivelul deprinderilor motrice este scăzut. Aici se pierd cam 30% din copii.“

Adin Cojocaru îşi propune să atragă din ce în ce mai mulţi copii către acest sport, iar pentru asta are în plan crearea unor programe destinate copiilor de peste 7 ani. Mai exact, unul dintre programele destinate încurajării practicării sportului de către copii este Kids Volei, un program care se derulează în fiecare an, unde participă circa 100 de copii, cu vârste între 7 şi 9 ani.

„Din ianuarie 2023, începem un program de atragere a copiilor către volei, în şcoală, adică la orele de educaţie fizică. Acesta este un proiect câştigat de federaţie la Confederaţia Europeană de Volei. În 2025, ne propunem să avem mai mulţi legitimaţi, în special după programele pe care le desfăşurăm. Avem în analiză şi creionarea unui festival pentru copii cu vârste între 7-9 ani, prin care să derulăm un fel de minicompetiţie, care să atragă copii, la joaca de-a voleiul“, mai spune Adin Cojocaru.

 

Adin Cojocaru, preşedintele Federaţiei Române de Volei

Adin Cojocaru, preşedintele Federaţiei Române de Volei: Din ianuarie 2023, începem un program de atragere a copiilor către volei, în şcoală, adică la orele de educaţie fizică. Acesta este un proiect câştigat de federaţie la Confederaţia Europeană de Volei. În 2025, ne propunem să avem mai mulţi legitimaţi, în special după programele pe care le desfăşurăm. Avem în analiză şi creionarea unui festival pentru copii cu vârste între 7 şi 9 ani, prin care să derulăm un fel de minicompetiţi, care să atragă copii la joaca de-a voleiul.