Porsche debutează pe Bursa de la Frankfurt la 75 mld. euro capitalizare, a doua cea mai mare listare germană după Deutsche Telekom în 1996

Autor: Tibi Oprea 30.09.2022

Porsche AG a intrat joi la tranzacţionare pe Bursa de la Frankfurt la o capitalizare de circa 75 de miliarde de euro după ce Volkswagen a sfidat volatilitatea din pieţe, care a adus o secetă de listări noi şi a listat producătorul de maşini sport la limita superioară a intervalului de preţ 76,5-82,5 euro pe acţiune anunţat în prospectul de emisiune pe 19 septembrie, potrivit Reuters. În debutul şedinţei, acţiunile brandului iconic s-au tranzacţionat la 84,5 de euro pe unitate, stabilindu-se ulterior în jurul a 83,4 dolari la ora redactării acestei ştiri. Volkswagen, compania mamă, oferă spre vânzare 911 milioane de acţiuni, o referinţă la faimosul model 911 al Porsche. În IPO vor fi vândute până la 113,9 milioane de acţiuni preferenţiale.

Acesta este al doilea cel mai mare debut pe bursă al Germaniei, după listarea Deutsche Telekom în 1996 şi una dintre cele mai mari listări din Europa. Evaluarea Porsche se apropie de cea a companiei-mamă Volkswagen (88,5 mld. euro), care este cel mai mare producător european de maşini, dar şi pe cea a unor rivali precum Ferrari, Aston Martin, BMW sau Mercedes-Benz.

„Astăzi este o zi minunată pentru Porsche şi o zi minunată pentru Wolkswagen”, a declarat Arno Antlitz, directorul financiar al Volkswagen pentru CNBC. Reprezentanţii companiei se aşteptau ca IPO-ul să fie unul de succes, menţionând în acest sens rezultatele financiare solide şi o strategie pentru viitor foarte convingătoare.

Listarea acţiunilor ar urma să aducă Porsche un boost financiar de 19,5 miliarde de euro, bani pe care compania îi va folosi pentru a avea mai multă flexibilitate financiară în privinţa automobilelor electrice. Familiile Porsche şi Piech, al căror holding Porsche SE controlează Volkswagen, îşi va consolida controlul asupra Porsche AG în urma IPO-ului deoarece va putea cumpăra 25% plus o acţiune ordinară – cu drept de vot, având în vedere că a pierdut controlul mărcii în urmă cu 10 ani într-o luptă pentru preluare cu Volkswagen. Porsche-Piech a acceptat să plătească o primă de 7,5% peste preţul acţiunilor şi va finanţa achiziţia printr-un mix de datorii şi un dividend special din partea Volkswagen, care vrea să distribuie aproape jumătate din banii atraşi în IPO sub formă de dividende.

Investitorii vor putea să subscrie 25% din acţiunile preferenţiale care nu oferă drept de vot. Printre investitorii din IPO se mai numără fondurile suverane din Qatar, Abu Dhabi şi Norvegia li administratorul de fonduri mutuale T. Rowe Price. Volkswagen va rămâne cu o participaţie de 75% la Porsche. Doar 10% din acţiunile Porsche au fost oferite investitorilor de retail şi nu poartă drept de vot. Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs şi JPMorgan au lucrat la tranzacţie în calitate de coordonatori globali şi joint bookrunners, în timp ce Mediobanca, care a listat Ferrari în 2015, a acţionat ca şi consilier financiar al Porsche.