Cât de eficiente au fost băncile mari în semestrul I din 2022? Costurile reprezintă mai puţin de 50% din venituri la două bănci mari, BCR şi UniCredit, iar BRD este la 50%, urmată de Banca Transilvania

Autor: Claudia Medrega 30.09.2022

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indi­catori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat în primul semestru (S1) din 2022 între 40% şi 80%, la nivelul a opt dintre cele mai mari bănci după active de pe piaţa românească.

Pragul semnal indicat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) pentru raportul cost/venit este de 50-60%.Cea mai eficientă bancă din România la finalul primului semestru din 2022 a fost BCR, a doua cea mai mare bancă după active, cu un raport cost/venit de 41,5%.

BCR a fost urmată în topul celor mai eficiente bănci locale la distanţă foarte mică de UniCredit Bank, cu un raport cost/venit de aproape 42%.

Locul 3 în topul celor mai eficiente bănci din România revine BRD-SocGen, a treia bancă mare după active, care a tras linie la final de S1/2022 cu un raport cost/venit de circa 50%.

La distanţă mică de BRD, se poziţionează în top Banca Transilvania, cu un raport costuri operaţionale/venituri operaţionale de circa 56%, după cum reiese din calcule.