Acţiunile Promateris scad vineri cu 15%. Tranzacţia prin care fraţii Pavăl de la Dedeman au cumpărat 24% din companie a fost încheiată la jumătate faţă de preţul de tranzacţionare

Autor: Liviu Popescu 30.09.2022

Cu 15% se depreciază în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de vineri acţiunile companiei Promateris (PPL), de la 14 lei la 11,9 lei pe tranzacţii de 16.500 de lei, după ce joi seară compania a anunţat intrarea în acţionariat a vehiculului de investiţii al fraţilor Pavăl de la Dedeman în urma mai multor tranzacţii în afara pieţei.

Cel mai probabil reacţia negativă de vineri a investitorilor vine în contextul în care tranzacţiile prin care Paval Holding a ajuns la 24% din Promateris, prin achiziţii de la omul de afaceri Florin Pogonaru, mai multe companii care acţionează concertat şi CEO-ul Promateris, au fost încheiate la preţul de 7,74 lei pe acţiune, la jumătate faţă de cel de tranzacţionare.

Din raportările de la Bursa de la Bucureşti din cele şase tranzacţii de vânzare, trei au publicate şi preţul de 7,74 lei pe acţiune. Astfel Floreasca Development a înstrăinat un număr de 1,7 milioane de acţiuni la 7,74 lei, ECDL România (controlată indirect de familia Pogonaru) 733.600 de acţiuni la 7,74 lei şi Tudor Georgescu (CEO-ul Promateris) circa 1,6 mil. acţiuni la 7,74 lei.

Celelate tranzacţii, de exemplu Florin Pogonaru 1,7 mil. acţiuni, Victoria Art & Business Center 1 mil. acţiuni, Central European Financial Services, nu au publicat preţurile. Cel mai probabil şi în aceste cazuri preţul este tot de 7,74 lei, diferenţa dintre cel de tranzacţionare de la Bursă şi cel cu care fraţii Pavăl au intrat în acţionariat fiind dată de dimensiunea pachetului. Pentru un astfel de pachet de 24% din Promateris, companie de 400 mil. lei capitalizare, este dificil de găsit un cumpărător direct de pe bursă.

Fraţii Pavăl au cumpărăt 6,9 milioane de acţiuni Promateris ceea ce la preţul de 7,74 lei înseamnă o tranzacţie de 53 mil. lei pentru un pachet de circa 100 mil. lei la preţurile de tranzacţionare de joi şi de 82,1 mil. lei la cel de vineri.

“Ne bucurăm că prin intermediul acestei tranzacţii Pavăl Holding îşi lărgeşte portofoliul de companii şi totodată îşi diversifică domeniile în care investeşte. Industria ambalajelor cu amprentă redusă de carbon este una atractivă şi efervescentă, iar parteneriatul cu Promateris, liderul regional pe acest segment de piaţă, deschide o nouă direcţie investiţională, strategică pentru grupul nostru. Avem toată încrederea că împreună vom reuşi să ducem Promateris în topul grupurilor industriale din Europa pe segmentul de ambalaje sustenabile”, spune Karina Pavăl, vicepreşedinte Pavăl Holding.

Aceasta este a doua tranzacţie în care Karina Pavăl, moştenitoare Dedeman, este citată după cea prin care Pavăl Holding a cumpărăt 30% din Farmacia Tei. Astfel Pavăl Holding controlează 24% din Promateris, echivalentul unei investiţii de aproximativ 100 mil. lei, în urma unei tranzacţii prin care omul de afaceri Florin Pogonaru a vândut direct din Promateris, dar şi prin unele companii controlate de acesta şi de familia acestuia. Pavăl Holding are 6,9 milioane de acţiuni PPL. 

"Investiţia Pavăl Holding în grupul Promateris ne va ajuta să ne consolidăm poziţia de lider în regiunea Europei Centrale şi de Est, să ne dezvoltăm strategic prin pătrunderea pe noi pieţe, prin diversificarea portofoliului de producţie şi prin achiziţii. Preocuparea pentru sustenabilitate, inovare şi valoare adăugată locală este împărtăşită de noii acţionari, ceea ce ne va permite să investim în continuare în cercetare-dezvoltare şi să identificăm opţiuni de extindere a lanţului nostru de valoare, crescând gradul de circularitate al afacerii noastre. Suntem încrezători că experienţa, know-how-ul şi soliditatea financiară a Pavăl Holding vor avea un impact semnificativ asupra dezvoltării Promateris, şi un impact pozitiv la nivelul tuturor stakeholder-ilor şi al comunităţilor în cadrul cărora ne desfăşurăm activitatea”, spune Tudor Georgescu, Director General Promateris.

Compania a raportat o cifră de afaceri  de 87,7 milioane de lei în primele şase luni ale anului, în creştere cu 3,5%, un rezultat EBITDA de 11,8 milioane de lei şi o marjă EBITDA de 13,4%, potrivit raportului financiar publicat la BVB. Profitul net a fost de  4,9 milioane de lei, faţă de 9,6 milioane lei în perioada similară din 2021.

 ​