Dr. Fischer Dental, profit net de 190.000 de lei în S1, în scădere cu 80%. Venituri de 5 mil. lei, în linie cu rezultatul de anul trecut. Acţiunile scad cu 5,7%

Autor: Eduard Ivanovici 30.09.2022

Dr. Fischer Dental (DENT), liderul producătorilor din piaţa tehnicii dentare din România, intrat anul acesta la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, a anunţat un profit net de 190.080 lei în primul semestru din 2022, în scădere cu 80% prin comparaţie cu rezultatul de anul trecut, respectiv 924.215 lei.

„În aceeaşi primă jumătate de an, am încheiat mai multe achiziţii de retehnologizare, constând în maşini de frezat, cuptoare de sintetizat zirconiu, materii prime (discuri de zirconiu), echipamente şi accesorii IT&C. Finanţarea a provenit din proiectul „Măsura 2 – grant capital de lucru” şi din capitalul obţinut prin plasamentul privat”, se arată în raportul semestrial publicat la Bursă

Potrivit documentului, veniturile din exploatare au ajuns la circa 5,3 milioane de lei, în creştere cu 1% faţă de S1/2021, în timp ce cheltuielile totale au urcat cu 19% la 5 milioane de lei. Activele societăţii au coborât cu 10% la 9 milioane de lei, iar capitalurile proprii au atins 6,7 milioane de lei, minus 4%.

La începutul şedinţei de tranzacţionare de vineri, acţiunile DENT se depreciau cu 5,7%, pe tranzacţii de 11.000 de lei, conform datelor BVB. Compania ajungea astfel la o valoare de piaţă de 23,6 milioane de lei.

„Nu putem trece peste rememorarea primului semestru din 2022 fără a menţiona că, la două zile după listarea acţiunilor DENT, s-a declanşat războiul din Ucraina. Conflictul a adus încă un motiv de îngrijorare în rândul mai multor categorii de consumatori, inclusiv pentru pacienţii cabinetelor stomatologice, care, în ultimele luni, au amânat lucrări de prevenţie şi estetică.”

Compania adaugă că ritmul de creştere al preţurilor – manifestat de-a lungul întregului lanţ de furnizare, precum şi la energie – va continua să se manifeste în cea de a doua jumătate a anului, ceea ce ar putea duce la o reducere a cererii de servicii stomatologice. Totuşi, compania estimează că reducerea nu va fi la fel de puternică în privinţa serviciilor de proteică.

Acţiunile DENT sunt deţinute în proporţie de 75% de fondatoarea Antoaneta Fischer.