Vladimir Putin a făcut pasul: Kremlinul a anunţat anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson

Autor: Mihai Draghici 30.09.2022

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat formal vineri anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, situate în sud-estul Ucrainei, şi a cerut Administraţiei de la Kiev să înceteze "imediat" ostilităţile, avertizând că armata rusă va risposta prin toate mijloacele posibile.

"Oamenii au făcut o alegere fără echivoc. Vom forma patru noi regiuni ale Federaţiei Ruse, deoarece aceasta este voinţa a milioane de oameni. Este un drept al locuitorilor, bazat pe un articol al Cartei ONU, cel referitor la dreptul popoarelor la autodeterminare. Semnăm astăzi un acord de integrare a acestor regiuni în cadrul Federaţiei Ruse", a declarat Vladimir Putin, conform publicaţiilor Le Figaro şi Le Monde, referindu-se la referendumurile organizate de autorităţile separatiste proruse, care nu sunt recunoscute nici de Naţiunile Unite, nici de Occident. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunţat că Moscova nu a stabilit încă dacă va anexa în totalitate regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie sau doar zonele aflate deja sub ocupaţie rusă.

Vladimir Putin a semnalat disponibilitatea reluării negocierilor de pace cu Ucraina, dar a subliniat că statutul regiunilor anexate "nu va face obiectul discuţiilor", întrucât "au făcut o alegere definitivă". "Occidentul trebuie să ştie că locuitorii acestor regiuni vor fi mereu cetăţenii noştri", a precizat liderul de la Kremlin.

"Armata ucraineană trebuie să înceteze imediat ostilităţile. Ne vom proteja teritoriile prin toate mijloacele posibile şi vom face totul pentru garantarea securităţii populaţiei noastre", a atras atenţia Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a amintit Statele Unite că au creat "un precedent" prin utilizarea armelor nucleare împotriva Japoniei la finalul celui de-al II-lea Război Mondial.

La ceremonia de semnare a documentelor de anexare, desfăşurată la Kremlin, sunt prezenţi sute de oficiali ruşi, inclusiv parlamentari, dar şi liderii administraţiilor separatiste proruse din sud-estul Ucrainei.

La finalul ceremoniei, Vladimir Putin a semnat documentele de anexare a regiunilor ucrainene împreună cu Evgheni Baliţki, liderul din Zaporojie, cu omologul acestuia din Herson, Vladimir Saldo, precum şi cu preşedinţii autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, Denis Puşilin şi Leonid Pasecinik.