Educaţie, stil de viaţă şi wellness. >70% dintre angajaţii români care nu lucrează în birouri au nevoie de un job în plus pentru a-şi putea susţine cheltuielile

Autor: Ramona Cornea 03.10.2022

♦ Florin Godean, Adecco: „Acest lucru ne oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care angajaţii se luptă cu salariile în fiecare lună şi, prin urmare, recurg la a-şi lua alte locuri de muncă.“

Mai mult de 70% dintre angajaţii români care nu lucrează în birouri au nevoie de un un loc de muncă în plus pentru a-şi putea susţine cheltuielile lunare, arată cea de-a treia ediţiei a studiului global al grupului de recrutare Adecco privind forţa de muncă: Raportul Global Workforce of The Future 2022.

Astfel, la nivel mondial, a avea o sursă de venit suplimentară este norma pentru mai mult de jumătate dintre angajaţii care nu lucrează la birouri. Prin comparaţie, 71% dintre români fac în prezent acelaşi lucru pentru a-şi putea susţine cheltuielile, fiind cu peste 10% peste media globală. În plus, aproape un sfert (23%) dintre lucrătorii de la birou la nivel mondial au un venit suplimentar, în comparaţie cu 32% în România.

„Deşi am observat că mai mult de jumătate dintre români sunt mulţumiţi de jobul lor în prezent, suntem încă sub media globală şi statisticile altor ţări. Având în vedere că am sesizat şi o scădere a bunăstării mintale, cu aproape un sfert dintre români declarând că sănătatea mintală s-a înrăutăţit în ultimele 12 luni, putem fi de acord că există mult loc de îmbunătăţire. Mai mult, în discuţia actuală despre creşterea salariilor, este esenţial să subliniem că 71% dintre lucrătorii români care nu lucrează la birou au o sursă suplimentară de venit şi aproape un sfert dintre lucrătorii de la birou au un salariu în plus de la alt job. Acest lucru ne oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care angajaţii se luptă cu salariile în fiecare lună şi, prin urmare, recurg la a-şi lua alte locuri de muncă” , Florin Godean, country manager Adecco România, a declarat:

Raportul identifică inflaţia ca fiind o cauză majoră de îngrijorare pentru lucrători. Trei din cinci (61%) din întreaga lume sunt îngrijoraţi că salariul lor nu este suficient de mare pentru a gestiona ratele actuale ale inflaţiei şi criza aferentă costurilor de trai. Acest lucru face ca mai mult de jumătate (51%) dintre lucrători să-şi caute un al doilea loc de muncă şi aproape 4 din 10 angajaţi care nu lucrează la birou (35%) să recunoască că au lucrat cu bani la negru. Millennialii sunt dispuşi să meargă pe oricare dintre cele două variante.

Concluziile sondajului arată o nevoie clară a companiilor de a se concentra pe soluţii de retenţie, considerând că aproape o treime dintre lucrătorii la nivel mondial (27%) declară intenţia de a renunţa la locul de muncă în următoarele 12 luni.