Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Ce urmează pentru angajatorii din IT: Creşteri salariale mai mari decât cele bugetate iniţial, fluctuaţie voluntară mai mare, munca de acasă sau în regim hibrid

Autor: Ramona Cornea 03.10.2022

♦ Bugetele de creşteri salariale pentru 2023 se menţin la nivelul estimat iniţial pentru acest an, respectiv o medie de 11% ♦ Condiţiile de work from home sau hibrid, dar majoritar acasă rămân implementate de 77% dintre companii ♦ Circa 70% dintre companiile din sector au planuri de mărire a numărului de angajaţi.

Anul viitor, companiile din sectorul de IT local se pregătesc cu creşteri salariale mai mari decât cele bugetate iniţial, se vor confrunta cu o fluctuaţie voluntară mai mare, iar angajaţii din sector vor lucra predominant de acasă sau în regim hibrid, conform studiului salarial PayTable, realizat de compania Cteq IT&C Solutions.

„Dacă la începutul anului bugetele de creşteri salariale pentru 2022 erau în medie de 10%, datorită inflaţiei, dar şi mişcărilor de pe piaţa forţei de muncă, companiile din industria IT au acordat creşteri medii ale bugetului total de salarii de 12%. Bugetele de creşteri salariale pentru 2023 se menţin la nivelul estimat iniţial pentru acest an, respectiv o medie de 11%, în condiţiile în care rata de creştere a inflaţiei este estimată să ajungă la 14% în decembrie 2022 şi la o rată estimată pentru 2023 de 7,5%”, scrie studiul citat.

Mişcările de pe piaţa forţei de muncă din IT includ atât planurile de mărire a numărului de angajaţi, pe care le au 70% dintre companii, cât şi fluctuaţia voluntară care a ajuns la finalul anului trecut la 25% pentru joburile din IT, iar pentru acest an va fi de aproximativ 28%.

Condiţiile de work from home sau hibrid, dar majoritar acasă rămân implementate de 77% dintre companii – procent în uşoară scădere faţă de primul trimestru  al acestui an.

„Trendul vizibil este acela de a menţine full remote pentru aproximativ 10% dintre companii, restul revenind către formatul hibrid şi pentru prima jumătate a anului următor. Modul de stabilire al zilelor în care să se vină fizic la birou rămâne la latitudinea fiecărei echipe, confirmând astfel flexibilitatea condiţiilor de muncă, atât de apreciată de toţi angajaţii, indiferent de industrie sau de vârstă”, scrie studiul Cteq.