Apetitul Chinei pentru cherestea pune sub presiune cumpărătorii de lemn din Europa

Autor: Catalina Apostoiu 03.10.2022

În prezent, majoritatea buşte­nilor de lemn de esenţă tare din pădurile germane sunt tăiaţi la exact 11,8 metri, cu câţiva metri mai puţin decât cu doi sau trei ani în urmă, scrie Nikkei.

Această schimbare ciudată poate fi explicată prin faptul că 11,8 metri este dimensiunea perfectă pentru ca buşte­nii să încapă în containere standard folosite pentru transportul de bunuri şi materii prime între Europa şi China.

Buştenii mai scurţi sunt doar unul din semnele prezenţei în creş­tere a Chinei pe pieţele de cherestea ale Europei, prezenţă care, dublată de problemele create de războiul din Ucraina, face ca gaterele şi producă­torii locali să se confrunte cu costuri în creştere şi penurii.

În 2021, importurile chinezeşti de stejar german au crescut cu 40% până la 58.000 de metric ubi, sau aproximativ 10% din recolta ţării. Livrările de mesteacăn au urcat cu 6,7% la 255.000 metri cubi. Cifrele nu includ exporturile indirecte.

Preţurile au crescut în tandem cu cererea. Stejarul german pentru ex­port costă acum aproximativ 350 de euro, dublul nivelului de acum doi ani. Şi preţul fagului s-a dublat. Gaterele şi producătorii de mo­bilă din Europa spun că nu se pot pune cu buzunarele adânci ale cum­pă­răto­rilor chinezi.

China este cel mai mare importa­tor de cherestea şi produse din lemn din lume, însă acest apetit în creştere pentru lemn de esenţă tare din im­port este în mare măsură explicat de cererea externă pentru produse fi­nite. De când China a devenit mem­bră a OMC în 2001, exporturile chi­ne­zeşti de mobilă au crescut de la mai puţin de 300 milioane dolari pe lună la aproximativ 6 miliarde în prezent.

Gaterele şi producătorii de mo­bilă şi parchet din Europa spun că penuriile de stejar şi fag încep să le afecteze producţia.

Presiunile sunt în creştere în Ger­mania, dar şi în Belgia şi Franţa, aceas­ta din urmă fiind cel mai mare furnizor de buşteni din stejar către China.

Asociaţia Germană a Producăto­rilor de Parchet (VDP) cere protecţia UE, făcând lobby pentru implemen­tarea de tarife sau cote la export pentru lemnul de esenţă tare, însă CEO-ul acesteia, Denny Ohnesorge, spune că nu este optimist că se vor lua măsuri.

„Nu vedem nicio decizie politică la orizont, având în vedere impactul negativ pe care aceasta l-ar putea avea asupra relaţiilor comerciale UE-China“.

Într-adevăr, Comisia Europeană a declarat într-un răspuns din august că nu vede un caz urgent pentru intervenţie.