Europa: cursa disperată a măsurilor de economisire a energiei în prag de iarnă continuă

Autor: Catalina Apostoiu 02.10.2022

Cu criza energiei aşteptată să ia amploare în iarnă, europenii iau noi măsuri pentru reducerea consu­mului.

Guvernul Ungariei a anunţat că vacanţa de iarnă a elevilor va fi pre­lungită pentru a se face economie la energie, relatează Budapest Business Journal. Vacanţa va dura din 22 de­cembrie până pe 8 ianuarie.

Instituţiilor administrative guver­namentale li se va cere de asemenea să-şi întrerupă activitatea pe perioa­da vacanţei şcolare, ceea ce va duce la economii „semnificative“ de ener­gie. Angajaţilor instituţiilor respec­tive li se va cere să-şi ia concediu în perioada menţionată.

Spaţii de lucru mai reci pentru angajaţi, lifturi mai lente şi trenuri cu viteze reduse, acestea sunt unele dintre măsurile pe care le analizează Regia Autonomă de Transporturi Pariziene (RATP) în faţa crizei energetice din această iarnă, scrie Bloomberg.

Cu războiul din Ucraina scum­pind masiv combustibilii din Franţa, autoritatea a anunţat că se va con­frunta probabil cu costuri energetice cu o treime mai mari decât în 2021, însemnând 70 milioane de euro în plus. RATP consumă 2.400 GW de e­lectricitate anual, echivalentul a 1,2 mi­lioane de gospodării.

Pentru a reduce această cifră, agenţia analizează mă­suri ca redu­cerea temperaturilor în staţiile de metrou şi tren, autobuz, birouri şi centre de date.

În Elveţia, liderul partidului eco­logist Balthasar Glattli a cerut limita­rea vitezei la 80 km pe oră pe auto­străzi pentru reducerea consumului de energie, potrivit Anadolu Agency.

În prezent, limita de viteză de pe autostrăzile elveţiene este de 120 km pe oră.

Propunerea lui Glattli nu a pri­mit până acum susţinerea guvernului elveţian, şi nici a cluburilor auto.

În Marea Britanie, părinţii aflaţi în faţa unor facturi enorme la energie îşi reduc cantitatea de alimente pe ca­re o cumpără şi iau mese reci pentru a economisi energie, relevă un sondaj recent citat de The Guardian.

Un sfert din părinţii cu cel puţin un copil cu vârsta de sub 18 ani şi-au redus cantitatea de alimente cumpă­rată pentru a se asigura că-şi permit şi alte cheltuieli esenţiale. Acelaşi son­daj arată că mai mai mult de unul din 10 părinţi iau mese reci sau mese care nu necesită gătit pentru a face eco­nomie de energie.