OMV Petrom şi Complexul Energetic Oltenia vor construi patru parcuri fotovoltaice, o investiţie de 400 mil.euro, amplasate pe locul unor foste mine la Işalniţa, Tismana, Roşia si Rovinari

Autor: Roxana Rosu 03.10.2022

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie integrata din Europa de Sud-Est, va construi patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), investiţiile urmând să depăşească 400 milioane de euro, a anuţat luni producătorul local de petrol şi gaze.

In decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selecţie organizată  de CE Oltenia.

Investitiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridica la peste 400 milioane de euro, circa 70% fiind finantate prin Fondul de Modernizare.

„Ne-am propus ca pana in 2030 sa punem in functiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresam semnificativ spre acest obiectiv si impreuna contribuim la tranzitia energetica a Romaniei. Puterea instalata a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totala instalata la nivel national de energie solara, care in prezent este de aproximativ 1,4 GW.”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze si Energie.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Işalniţa, Tismana, Roşia si Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia.

Conform estimarilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic naţional incepând cu 2024.

„CE Oltenia - cel mai mare producator de energie pe baza de carbune din Romania, trebuie sa isi adapteze strategia de dezvoltare la noile tendinte si cerinte care vizeaza decarbonarea sistemului energetic si diversificarea mixului energetic al Romaniei prin inlocuirea unitatilor pe baza de lignit cu centrale pe baza de gaz si proiecte de energie regenerabila, in vederea mentinerii in siguranta a sistemului energetic National (SEN). Implementarea in parteneriat cu OMV Petrom a celor patru parcuri fotovoltaice reprezinta un obiectiv important pentru societate, atat in ceea ce priveste contributia la tranzitia energetica a Romaniei, cat si pentru implementarea masurilor din Planul de restructurare aprobat de Comisia Europeana.”, a spus Daniel Burlan, presedinte al Directoratului CE Oltenia.

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entitati juridice separate, intr-o structura de participatie de 50% - 50%. Intentia este ca energia electrica produsa sa fie vanduta de aceste entitati catre cei doi parteneri, in proportie egala.