Guvernul Regatului Unit abandonează planul de reducere a ratei impozitului pe venit pentru patură bogată a ţării

Autor: Andrei Şerbănescu 03.10.2022

Ministrul Finanţelor din Regatul Unit, Kwasi Kwarteng, a renunţat luni la un plan de reducere a cotei maxime de 45% a impozitului pe venit, abandonând o politică economică cheie după tulburările de pe pieţele financiare ale ţării, aspect dublat de intervenţia a Băncii Angliei şi ameninţarea unei rebeliuni pe scară largă a Parlamentarilor Partidului Conservator, scrie WSJ.

Situaţia este un eşec major pentru noul prim-ministru Liz Truss, care şi-a bazat conducerea în curs de dezvoltare pe o reînnoire radicală a economiei britanice. Guvernul, care a apărat măsura anunţată la sfârşitul lunii trecute chiar şi duminica aceasta, a cedat în cele din urmă sub presiunea puternică a opozanţilor.

Lira a crescut după anunţ şi acum se tranzacţionează la acelaşi nivel de dinainte ca planul iniţial să zdruncine pieţele. Lira sterlină a crescut cu 0,3% faţă de dolar şi a cumpărat 1,12 dolari la începutul tranzacţiilor de luni. 

„Rata de 45% a fost pur şi simplu o mare distragere a atenţiei de la un set foarte puternic de măsuri”, a spus Kwarteng într-un interviu acordat British Broadcasting Corp.

Parlamentarii Partidului Conservator s-au aliniat pentru a critica abolirea taxei, care i-ar face pe cei bogaţi şi mai bogaţi, deoarece mulţi oameni se confruntă cu reduceri reale de salarii din cauza inflaţiei în creştere.

Măsura a ameninţat să umbrească complet conferinţa anuală a Partidului Conservator, care se desfăşoară în prezent la Birmingham. Conferinţa, care este în mod normal o demonstraţie de devotament de trei zile faţă de liderul partidului, se transformă în schimb într-un eveniment mai sumbru, deoarece conservatorii se pregătesc pentru câţiva ani grei înaintea alegerilor din 2024.

La fel ca mulţi europeni, Marea Britanie a promis subvenţii mari dedicate gospodăriilor şi întreprinderilor pentru a le proteja de preţurile mult mai mari ale energiei în această iarnă – un nou plan uriaş de cheltuieli cu costuri incerte. Dar, spre deosebire de alte naţiuni, Liz Truss a susţinut, de asemenea, cele mai mari reduceri de taxe dintr-un singur an din 1972, ceea ce înseamnă că guvernul va lua mai puţini bani chiar dacă va cheltui mai mult.