(P) Cezar Rusu, Focality: „Suntem o companie IT românească cu ADN tehnologic german. De 20 de ani, activitatea noastră se suprapune cu cea a SAP în România”

Autor: Publicitate 04.10.2022

Integrator de soluţii IT complexe şi complete, specializat pe nişa soluţiilor dedicate verticalei de Utilităţi cu focus pe zona de Energie, Focality are o istorie care se armonizează în mare măsură cu activitatea SAP în România. Anul acesta compania germană aniversează 50 de ani de activitate şi 20 de ani de prezenţă pe piaţa locală. Deşi activează sub acest nume de doar 10 ani – prin rebranding-ul Radix Communications –, integratorul Focality este, la bază, un spin-off al firmei RADIX, unul din primii parteneri SAP în România.

„Practic, se poate spune că noi ne-am născut o dată cu venirea SAP în România, pentru că primele implementări de tehnologie germană le-am realizat în 2002. Echipei Focality au decis să i se alature o parte din specialiştii SAP din RADIX şi astfel s-a transmis ADN-ul tehnologic care ne-a permis să devenim cel mai important partener local pe zona de Utilităţi, în special pe nişa de distribuţie şi furnizare de energie“, explică Cezar Rusu, directorul general Focality. (foto)

Compania este astăzi Gold Partner SAP, însă pentru a accede la acest statut nu a fost îndeajuns doar focusul continuu pe competenţe şi experienţă, ci şi dezvoltarea unei abordări multi-vendor şi a unei echipe puternice de specialişti.

 

Integrarea, o condiţie-cheie pentru reuşita proiectului

Astfel, în portfoliul de soluţii al companiei Focality se află în prezent nu doar tehnologii SAP, ci şi soluţii de la cei mai importanţi jucători IT la nivel global, precum IBM, VMware, Veeam, Cisco, Dell-EMC, CheckPoint, Fortinet sau HPE. Compania nu este un simplu reseller de produse hardware şi software, Focality poziţionându-se pe piaţă ca un integrator de sistem pregătit să livreze proiecte integrate end-to-end, care permit clienţilor finali să valorifice investiţiile făcute deja în infrastructura IT.

„Focality livrează sisteme integrate, nu soluţii insulare. Este un element care ne defineşte şi care ne-a ajutat să realizăm proiecte SAP complexe, precum cele de la Enel, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, CEZ România, DEER sau Premier Energy Grup. În astfel de proiecte, în care beneficiarul are milioane de clienţi finali şi sute de puncte de lucru distribuite geografic, integratorul are responsabilităţi mari deoarece componentele soluţiei trebuie să funcţioneze integrat cu schimb de date în timp real şi fără sincope. Fiecare soluţie SAP implementată în cazurile amintite interacţionează cu cel puţin alte 3-4 sisteme IT. Totodată, există foarte multe speţe şi situaţii care trebuie modelate în cadrul implementării pentru ca aceasta, în final, să răspundă cerinţelor de business ale beneficiarului“, precizează directorul Focality.

Este o sarcină care implică un efort susţinut din partea integratorului de sistem, dar şi a clienţilor, deoarece, pe de o parte, este vorba de infrastructuri IT complexe şi eterogene, care includ soluţii de la vendori diferiţi, iar pe de alta, este vorba de domenii de activitate puternic reglementate, cu cerinţe legislative stricte, care apar frecvent dacă vorbim de domeniul distribuţiei de energie, şi cu cerinţe date de piaţa concurenţială dacă vorbim despre furnizarea de energie.

 

Cea mai mare echipă locală de consultanţi SAP

Pentru a putea realiza proiecte SAP de amploare, Focality investeşte constant în dezvoltarea propriei echipe de consultanţi SAP. Compania deţine în prezent cea mai mare echipă de specialişti SAP certificaţi – peste 70 de consultanţi – dar există şi proiecte în care apelează la parteneri externi sau chiar la competiţie.

Colaborarea cu parteneri locali sau externi, chiar şi cu competiţia în anumite situaţii impuse de cerinţe tehnice complexe, dar mai ales de termenele de livrare strânse, reprezintă o practică uzitată, având ca scop final încadrarea în termene şi livrarea de calitate. „Co-opetition” este o strategie viabilă astăzi mai mult decât oricând, date fiind constrângerile de piaţă actuale, nevoia tot mai mare de resurse specializate, diminuarea riscurilor şi optimizarea costurilor.

„Prioritatea noastră şi focusul companiei sunt livrarea proiectelor la timp si în condiţii de maximă calitate pentru clienţii noştri“, precizează Cezar Rusu.

Pentru a putea face faţă cererii tot mai mari de specialişti SAP de pe piaţa locală, Focality organizează de mai mulţi ani Academia SAP, fiind printre puţinii parteneri locali care investeşte în programe de pregătire a viitorilor specialişti.

„O dată pe an selectăm tineri absolvenţi de facultăţi cu profil tehnic sau economic, pe care îi angajăm. Aceştia incep cursurile de specializare în cadrul Academiei, îşi susţin apoi examenele de certificare, urmând ca ulterior să fie implicaţi în proiecte, alături de seniori care se ocupă de mentoratul lor în mod continuu.

Călătoria de la statutul de absolvent până la cel de consultant junior este de minimum de 1 an de zile, urmând apoi onboarding-ul acestora pe proiecte de suport şi apoi de implementare.”

 

Soluţii specializate pe verticale şi aplicaţii inteligente

În cei 50 de ani activitate, SAP a dezvoltat o serie de soluţii dedicate, pe verticale de business, care răspund cerinţelor specifice anumitor industrii.

La rândul său, Focality s-a specializat în implementarea soluţiilor specifice verticalei de Utilităţi, reuşind să adune în portofoliu cei mai importanţi clienţi din distributia si furnizarea de energie, dar şi din alte verticale.

„De asemenea, soluţiile cross industry precum CRM - Cloud for Customer(C4C), BI/Analytics Cloud/ AI si solutiile de tip middleware de integrare sunt in focusul nostru, urmand o dezvoltare exploziva in urmatoarea perioada.

Un alt domeniu de interes pentru clienţii Focality este cel al securităţii cibernetice, compania având la activ mai multe proiecte atât pe zona de protecţie a infrastructurilor SCADA, cât şi a sistemelor avansate pentru securizarea infrastructurilor IT tradiţionale.

„Soluţiile CRM, cele de Analytics/AI, RPA şi IoT, pecum şi cele care adresează securitatea informaţiei sunt direcţii pe care ne vom concentra atenţia pe viitor, complementar dezvoltării echipei de consultanţi SAP specializaţi pe soluţiile verticale. Ne asigurăm astfel suportul pentru menţinerea afacerii pe o evoluţie ascendentă. Pentru 2022 estimez o creştere de 20% a cifrei de afaceri, iar pentru 2023 continuarea planurilor de listare pe Bursă“, a conchis Cezar Rusu, director general Focality.

 

Pe 6 Octombrie, Focality participă în calitate de sponsor Gold la SAP Discovery Day 2022, evenimentul anului pentru ecosistemul de clienţi şi parteneri SAP în România. Pentru mai multe informaţii accesaţi pagina oficială:

SAP | SAP Discovery Day