Un număr de 20 de bănci s-au înscris în programul IMM INVEST PLUS, pentru a acorda credite garantate de stat în valoare de 12 miliarde lei

Autor: Roxana Rosu 03.10.2022

Un număr de 20 de bănci s-au înscris în programul IMM INVEST PLUS, pentru a acorda credite garantate de stat  în valoare de 12 miliarde lei, acesta fiind cel mai mare plafon de garantare alocat din surse guvernamentale pe care îl derulează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Volumul total al finanţărilor care vor fi acordate de bănci în 2022 este estimat la peste 14 miliarde de lei.

Gradul de suprasubscriere pentru programul IMM INVEST PLUS este de 120,03%, cea mai mare solicitare de plafon fiind pentru componenta IMM INVEST ROMÂNIA, cu o suprasubscriere de 122,88 %.

Băncile participante sunt Banca Transilvania, ING Bank, BCR, Unicredit Bank, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD, Eximbank,  OTP Bank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Procredit Bank, Patria Bank, Libra Internet Bank, Vista Bank Romania, Garanti Bank, Techventures Bank,  Credit Europe Bank şi Banca Română pentru Credite şi Investiţii.

IMM INVEST ROMÂNIA beneficiază de un plafon de 6,5 miliarde  lei,  AGRO IMM INVEST are alocat un plafon de 1,6 miliarde lei, IMM PROD un plafon de 2,4 miliarde lei, iar GARANT CONSTRUCT, cu un plafon de 1,5 miliarde lei.

Fondul de Garantare a început alocarea plafoanelor de garantare către instituţiile de credit, precum şi la încadrarea costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor garantate în cadrul programului, respectiv:

a) rata dobânzii - rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă, diferenţiată astfel:

a1) componenta IMM INVEST ROMÂNIA - pentru creditele de investiţii, marja este de maximum 2,0% pe an, pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 2,5% pe an;

a2) componenta IMM PROD - pentru creditele de investiţii acordate în condiţiile Programului, marja este de maximum 1% pe an, iar pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 1,5% pe an, şi de maximum 0,75% pe an pentru creditele destinate acoperirii cheltuielilor de reconversie;

a3) componenta GARANT CONSTRUCT – pentru creditele de investiţii, creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 1,9% pe an.

a4) componenta AGRO IMM INVEST - pentru creditele de investiţii marja este de maximum 2,0% pe an, iar pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 2,5% pe an.;

Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către instituţia de credit în toate etapele creditării. Marja nu include comisionul de administrare, comisionul de risc, precum şi taxele aferente operaţiunilor conexe activităţii de creditare (de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare şi înregistrarea garanţiilor etc.).

Aplicaţia www.imminvest.ro a fost deschisă pentru beneficiari la 15.09.2022, iar până la această data, portalul înregistrează peste 6000 de solicitări de credite pentru toate componentele Programului, formulate de 2.711 IMM-uri înscrise în  program. Dintre acestea, un număr de 3.533 de credite în valoare de peste 6,3 miliarde lei, se află în diverse stadii de analiză şi aprobare.

Cel mai ridicat nivel de interes se manifestă pentru IMM INVEST ROMÂNIA, un număr de 2287 credite fiind solicitate pe această componentă, dintre care 709 sunt credite pentru investiţii.