România susţine aderarea Ucrainei la NATO. Nimeni nu ştie cum se va sfârşi

Autor: Ramona Cornea 04.10.2022

Rusia a organizat referendumuri false prin care a anexat regiunile ucrainene  Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijje În replică, Ucraina a făcut cerere de aderare la NATO, cerere pe care România a anunţat  că o susţine, alături de statele din est, cu excepţia Ungariei, care este de partea ruşilor.

Rusia a anexat (pe hârtie) la finalul săptămânii trecute patru regiuni din sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au organizat referendumuri controversate în regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijje, susţinând că localnicii au votat în majoritate covârşitoare pentru alăturarea la ţară, cu o marjă de până la 99%. Doar că datele arată că în Donbas, Doneţk şi Luhansk ruşii sunt în proporţie de 40%, iar ucrainenii de 60%. Decizia lui Putin de a anexa aceste teritorii,  cea mai mare preluare forţată a unor teritorii din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial,  este o încercare de a ridica miza în războiul pe care îl duce de şapte luni în Ucraina.

Prin revendicarea unor mari părţi ale regiunii deţinute de Ucraina, anexarea îl obligă şi pe Putin să continue războiul.