Scandal pe Twitter: Zelenski reacţionează la propunerile lui Elon Musk pentru încheierea războiului

Autor: Dorin Oancea 04.10.2022

Miliardarul Elon Musk le-a cerut luni utilizatorilor Twitter să se pronunţe asupra unui plan de încheiere a războiului Rusiei în Ucraina, care a atras imediat nemulţumirrea ucrainenilor, inclusiv a preşedintelui Volodimir Zelenski, care a răspuns cu propriul sondaj, scrie Reuters.

"Care @elonmusk vă place mai mult?", a scris Zelenskiy pe Twitter, oferind două răspunsuri: unul care susţine Ucraina, altul care susţine Rusia.

Musk, cea mai bogată persoană din lume, a propus alegeri supravegheate de ONU în cele patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută, după aşa-zise referendumuri care au fost denunţate de Kiev şi de guvernele occidentale ca fiind ilegale şi coercitive.

"Rusia pleacă dacă aceasta este voinţa poporului", a scris Musk.

Directorul executiv al Tesla Inc a sugerat ca Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o în 2014, să fie recunoscută oficial ca fiind a Rusiei, să fie asigurată aprovizionarea cu apă a Crimeei şi ca Ucraina să rămână neutră. El le-a cerut utilizatorilor Twitter să voteze "da" sau "nu" cu privire la acest plan.

"Dragă @elonmusk, când cineva încearcă să fure roţile maşinii tale Tesla, asta nu îl face proprietar legal al maşinii sau al roţilor. Chiar dacă susţine că au votat în favoarea lui", a răspuns pe Twitter preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Musk a urmat primul său tweet cu un alt sondaj: "Să încercăm asta atunci: voinţa oamenilor care locuiesc în Donbas & Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau din Ucraina". El a spus că nu-i pasă dacă propunerea sa este nepopulară, argumentând că îi pasă "că milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat esenţial identic".

"Rusia are o populaţie de >3 ori mai mare decât cea a Ucrainei, astfel încât victoria Ucrainei este puţin probabilă într-un război total. Dacă vă pasă de oamenii din Ucraina, căutaţi pacea", a postat el pe Twitter.

În februarie, când internetul din Ucraina a fost întrerupt în urma invaziei Rusiei, Musk a răspuns la un tweet al unui oficial guvernamental ucrainean care cerea ajutor. Musk a spus că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al SpaceX era disponibil în Ucraina şi că SpaceX trimitea mai multe terminale în această ţară.

"Costurile suportate de SpaceX pentru a activa şi susţine Starlink în Ucraina sunt de ~80 milioane de dolari până acum. Sprijinul nostru pentru Rusia este de 0 dolari. Evident, suntem pro Ucraina", a postat Musk pe Twitter în cursul zilei de luni.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, a avut o reacţie tranşantă la planul de pace al lui Musk. "Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk", a scris Melnyk pe Twitter.

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba i-a răspuns lui Musk, deşi nu s-a referit la miliardar în mod direct: „Cei care propun ca Ucraina să renunţe la poporul şi pământul său - probabil nu pentru a răni orgoliul lui Putin sau pentru a salva Ucraina de la suferinţă - trebuie să înceteze să folosească cuvântul "pace" ca pe un eufemism pentru "a-i lăsa pe ruşi să ucidă şi să violeze alte mii de ucraineni nevinovaţi şi să acapareze mai mult pământ".”